stinas sista debatt

jag såg bara första halvan av programmet igår. skam till sägandes har jag inte tittat på ett enda helt program av den hårt kritiserade "debatt"-serien med stina dabrowski som ledare.

igår diskuterades just detta forum; bloggen. framför allt de bloggar där unga kvinnor (representerade av "blondinbella" och ebba von sydow) tjänat fantasisummor på att marknadsföra vissa varor från vissa tillverkare som produktplacerar saker i bloggarna mot betalning. sällan eller aldrig framkommer det att detta är ren och skär reklam.

de båda tjusiga blondinerna menade att de som läser deras bloggar absolut fattar att det är reklam, att de har distans till shopping och det är ett oförargligt nöje. motparten, representerade bl a av maria wetterstrand (som tydligen gör en stark tv-lansering av sig själv just nu!), menade att den typ av konsumtion som nutidens reklam i form av bl a bloggar uppmanar till är synnerligen osund. överkonsumtion som tär på jordens resurser, prispressande som förutsätter barnarbete, långa och resursslösande transporter osv var några argument. tobias persson och ann heberlein stod upp för samhällsproblemet som symboliseras av det accelererande shoppandet: att framför allt unga tjejer inte är tillfreds utan bara känner begär efter mer och mer saker. hela tiden visades också insända sms upp på väggen bakom de talande.

huvudintrycket blev ett rörigt "tjafsande" där ingen egentligen lyssnade på den andre och respekterade att man kan ha olika åsikter. de närvarande fick bara under några sekunder redogöra för sina egna ståndpunkter och det gavs inget utrymme för reflektion. jag saknade en saklig faktapresentation med siffror på hur mycket ungdomars konsumtion har ökat under ett visst antal år, en kort fråga till några unga tjejer "på sta'n" om hur de ser på bloggande och konsumtion - ja, något som bröt av mot munhuggandet i studion helt enkelt. för det kändes att programledaren inte hade (tilläts ha!) kontroll över situationen. jag förstår att hon valt att hoppa av om alla program har varit upplagda så här!

även om ett debattprogram skall vara direktsänt, bör det vara lite mer genomtänkt och regisserat till en viss grad för att det skall vara givande. när ämnet växlade orkade åtminstone inte jag sitta kvar och titta!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0