sorry, "morgonsoffan"

tyvärr levde ni inte upp till mina högt ställda förväntningar i alla fall. trots att redaktionen skall bestå av sveriges mest "up and coming" stå-uppare och komiker, så blev det faktiskt inte roligt. gammal skåpmat blandad med - mer gammal skåpmat.

formen "gomorron sverige" skulle kunna vara så otroligt tacksam att driva med. jämför t ex parodin på "café"-programmen som after shave och galenskaparna gjorde i "en himla många program" (tror jag att det var, rätta mig gärna om jag har fel!) varje grej skall ha en poäng, även om det är en anti-klimax.

serien har haussats upp rejält, bl a genom en egen hemsida som skall påminna om en "äkta" sida med dagsnyheter och (falsk) blogg. kanske måste man ha tagit del av alla bitarna för att så småningom förstå hela upplägget och alla skämten?

premiärprogrammet tog en i och för sig rolig idé - anti-nyheten - men vevade den ett par varv för långt. mannen som hade tappat sitt busskort, finska pinnens dag och diskussionen om moderatstämman ledde inte till någonting och blev förutsägbart efter fem minuter. tanten på försäkringskassan med försänkningar i maffian skulle också behövt vara mer tillspetsad för att verkligen gå fram. intervjun med maria wetterstrand som skulle visa på att hon var diskriminerad föll platt till marken då hon bara satt där helt neutral - hon kunde väl ha ilsknat till eller gjort någon knasig kommentar? dessutom var det riktigt fult att på det sättet anspela på hennes anti-utseendefixering (man hoppas att hon hade gått med på det i förväg!) klippet med anders borg som värvade barn på förskolan genom att "sjunga" barnvisor i sandlådan verkade också lite konstigt - var det ett klipp från ett annat tillfälle (som man brukar göra i parlamentet och sätta en ny presentationstext till) eller var det inspelat till den här serien? inslaget med björn gustafsson som ungdomsreporter testande skateboard kändes faktiskt också dammigt i sammanhanget och kom mer eller mindre bort.

nä, det här blev ett sammelsurium av satir utan udd, snällt skojande med svt och interna kontextberoende skämt. tyvärr! det skulle blivit bra mycket roligare om de hade satt in pia johansson eller sissela kyle i rollen som försäkringstanten, eller suzanne reuter som den intervjuade politikern - som kanske skulle bitit tillbaka med några sexistiska kommentarer om grabbarna i regeringen. skulle de blanda in personer som spelar sig själva, skulle de à la felix herngren ha givit dem regi och vissa repliker som kunde accentuerat ironin.

som petra säger till lotta i den "riktiga" morgonsoffan  i intervjuklippet ovan, så artar det sig till en smickrande och snäll ovation, som skall tas som en komplimang av de som utsätts för satiren. är det det man vill i första hand?

jag ser fram emot parlamentet som kommer tillbaka på söndag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0