jag såg

en annons från det stora möbelföretaget med platta paket i en av sveriges största dagstidningar igår.

en helsida. undrar vad den kostar?

i alla fall så erbjuder de bl a en pall för 9:-. ja, ja, det finns maskiner som gör dem, förmodligen. men när de vill sälja handstickade grytlappar, 2 st för 39:-, då vänder det sig i min mage.

fråga 1) vad kostar garnet? fråga 2) hur lång tid tar det att sticka en, aldrig så enkel, grytlapp? kanske 20-30 minuter om man är jättesnabb. fråga 3) hur många handstickade grytlappar kan man fysiskt göra på en dag?

fråga 4) vilken levnadsstandard skall man ha om man väljer att sticka grytlappar för några ören i timmen för att få en skälig inkomst - och vilken verksamhet har man att välja på?

nää, kamprad - lägg på ett par tior! dina grytlappar går nog att sälja ändå!

tro dom inte!

jag har just läst ut en bok som jag måste rekommendera alla mina läsare. den heter just "tro dom inte!" och är skriven av lars karlander (schibsted förlagen)

författaren avlivar effektivt ett antal moderna myter i värsta klintberg-stil, men avslutar boken med en sjustegsmodell för effektivare informationsprövning och -hantering i vardagen, på kort och lång sikt.

läs den, och du kommer att bli en olidlig besserwisser, som ifrågasätter allt dina vänner säger, och alltid läser artiklar och ser nyheter med mycket skeptiska ögon - var fick de det här ifrån? varför skriver de just detta? just nu?

jag var en sådan redan innan jag läste boken ...

äntligen

fick jag tag i en levande distriktssköterska.

numret tutade upptaget-signal idag också, så jag fick spåra dem över halva kommunen.

de hade inte märkt något konstigt med telefonen. de brukade ju inte ringa de telefonnumren.

tekniken är bra, när den fungerar!

jag kom igång se'n ...

som jag skrev förut, så hade jag lite svårt att komma igång idag. ringde och ringde ända till fyra och det tutade bara upptaget på det nummer jag hade fått.

mamma ringde igen och frågade hur det gått, och det hade det ju inte.

så jag letade upp ett annat nummer som skulle gå till mottagningen, inte direkt till sköterskan. på det numret fanns det en telefonsvarare som sa att distriktssköterskemottagningen var helt stängd på torsdagar. välkommen åter i morgon mellan 8 och 9 ...

kul om det meddelandet hade funnits på den andra telefonen också!

men jag kom igång med mitt beting för idag. nu är klockan nästan 21 och nu stänger jag igen datorn. jag är nästan klar med hela boken - i alla fall utkastet! några bilder skall bara bytas ut.

så jag får känna mig nöjd med dagen i alla fall. bestämmer jag.

perspektiv

medan jag sitter här och jobbar lyssnar jag på webradion, på det underbart vardagliga söndagsmorgonprogrammet mannheimer & tengby. ja, jag har varit inne på det förut.

just nu är det panelen "frukostklubben" som diskuterar gamla talesätt.

ett av deras talesätt skulle jag kunna tillämpa på mig själv. i går hörde jag en rapport från situationen i zimbabwe, där folket i allmänhet tydligen har en fullkomligt ohållbar situation. om jag minns rätt talades det om 80% arbetslöshet och 100 000% inflation. och jag skämdes. säkert i tio minuter.

nu när jag hörde det här talesättet, skäms jag igen.

"jag var ledsen för att jag inte hade några nya skor, ända tills jag träffade en man som inte hade några fötter"

på posten

kom det idag en försändelse av ett slag som jag undrar om det har något som helst berättigande!

mitt hushåll erbjuds att ta del av ett mycket exklusivt erbjudande: sveriges första femtiokrona i äkta silver, som lär vara mycket eftertraktat av samlare, säljs nu i ett starkt begränsat antal för - 50 kronor ...

avsändaren, mynthuset sverige, garanterar äktheten på detta mynt, utgivet 1975, och bifogar t o m äkthetscertifikat.

jaha. vidare får man veta att myntet gavs ut för att uppmärksamma sveriges nya regeringsform som trädde i kraft 1975. en av sveriges fyra grundlagar. och så igen, mycket eftertraktat ... jaha. jaha.

personligen har jag aldrig saknat denna 50-krona i äkta silver. och är den "mycket eftertraktad av samlare" så borde den väl efter 33 år kosta lite mer än det värde som är präglat på myntet?

nä, jag tror jag står över. man så är jag ju ingen samlare heller.

lite jobbigt

är det att komma igång idag. mamma började ringa redan kl 7 i morse - jag hade just somnat om efter att k hade åkt iväg med 05-bussen för vidare transport till stockholm.

mamma har fått tid för starroperation på det andra ögat nu - den 7/4. någon behöver följa med, och eftersom jag "bara" håller på och söka jobb eller uppdrag till mitt företag hela tiden så får det bli jag, när det är på dagtid. inte har jag någon bil hemma heller, så det får jag försöka låna, t ex av min svärfar, som inte heller är jättepigg just nu, så jag vill inte fråga för långt i förväg. men det ordnar sig väl.

nu är det så att det skall droppas i ögat en bestämd tid före ingreppet, och det behöver vi distriktssköterskan till. nu hade mamma ringt och ringt dit och det var bara upptaget. storasyster sjuksköterskan ligger hemma och har tappat rösten och fått streptokocker ända ut i högerhanden, fick jag veta idag, så hon kan inte ta hand om allting som vanligt. och då blir det väldans nervöst när det måste lämnas över till den yngsta (= mig)  - som bara har löpande ansvar för familj med tre barn, har haft villa, jobb, pluggat ihop 260 högskolepoäng och genomlevt makens cancer under två års intensiva behandlingar etc (jo, han överlevde också.)

ja, typ så. nu har jag i alla fall tagit över ringandet och det är bara upptaget precis hela tiden. jag skulle gärna lägga ner hela projektet för idag och börja om igen i morgon. jag håller trots allt på med ett par uppdrag som jag fått plus den ständiga dammsugningen av annonser efter möjliga jobb att söka. men nehej, plikttrogen som jag är fortsätter jag att ringa varje kvart och blir mer och mer frustrerad. och får inget annat gjort.

nu tvingar jag mig att slå på datorn och öppna dokumenten jag håller på med, så kanske jag kommer igång. jag blir så trött på mig!

inför "körslaget"

nu går det en jingle en gång i timmen (minst) där de tjatar om att man ska "glömma allt man kan om körsång".

tänker jag inte alls! jag kan jättemycket om körsång och tänker faktiskt inte glömma det bara för bengtzing, markoolio eller lotta engberg!

så det så.

min son

har ett alter ego, som ser ut så här. (men så här vill jag inte se honom! jag börjar nästan gråta själv!)

varning för att säga det till honom, dock! "fasa tjôt!"

igår klippte han av sig lockarna och plattar omsorgsfullt till resten med tång innan han går ut.

fast han är söt ändå ...

och igår

råkade jag tappa min mobil på ett mycket blött ställe. snabbt som ögat var jag nere och fiskade upp den och kollade, jo, den funkade.

lade den på tork en stund - men sedan funkade den inte! panik! k har ju råkat ut för precis samma grej och fick köpa ny mobil, men han var nog inte lika snabb att fiska upp den tror jag.

i alla fall så plockade jag ur allt löst; batteri, simkort, minneskort och skyddslucka och lät mobilen stå på tork över natten.

och i morse så fungerade den - fast displayen ser en liten aning konstig ut. fast det går kanske bort på lite sikt. lättnad! har inte lust att lägga mina surt förvärvade kronor på en ny mobil just nu ...

rasande hus

otäckt, otäckt är det som händer i norge, där ett sexvåningshus plötsligt fick ett stenblock på sig och flyttades tio meter, varpå det började rasa. nu är det dessutom stor risk för explosioner. och fem personer troligen begravda under husresterna.

här i staden lagom gjordes för inte så länge sedan en grundlig utredning av rasrisken här. förmodligen med tanke på exploatering av sjönära, ännu inte bebyggda tomter.

resultatet? en ringa eller försumbar, för att inte säga ingen risk alls.

det känns tryggt.

med tanke på händelser i och utanför sveriges land under senare års regnande tycker jag att idén med "sjönära boende" har förlorat lite av sin strålglans.

målgrupper

nu för tiden ska man nischa sig så mycket som möjligt, samtidigt som man inte får diskriminera någon.

det kan vara ganska knepigt. till exempel i resebranschen.

det finns ju faktiskt barn som klarar att sitta stilla och äta vid dukat bord med kniv och gaffel. som tar hänsyn i swimmingpoolen och inte springer omkring och tappar glass på den solande i vilstolen intill.

barn som uppskattar att gå på picassomuseet i barcelona eller dalímuseet i figueres - ja, som man nästan får dra ut därifrån. barn som älskar att fint få gå och plocka av de olika sorterna kallskuret på hotellets frukostbuffé.

artiga, trevliga barn som alldeles av sig själva uppskattar att sitta och samtala i normalt tonläge tillsammans med vuxna och kanske somna i knäet framåt aftonen.

jag har lagt märke till annonser riktade mot "dig som reser utan barn" under en tid vid det här laget. kanske för att vi 60-talister börjar få större barn, som inte följer med på semestern, samtidigt som 70- och 80-talisternas barn (och barnvagnar) blockerar trottoarer, fik och trånga klädbutiker omkring oss på hemmaplan.

men man får absolut inte dra alla över en kam. fortfarande finns det exemplar av barn av den ovan nämnda stammen, även om den andra sorten blir mer och mer högljudda - kanske för att synas och bli bekräftade. (det finns ju gott om sådana vuxna förebilder, se t ex carolina gynning ...)

det är föräldrarnas ansvar och skyldighet att välja rätt semestermål för sina barn - trivs de med "bamseklubben", så res dit där det finns under de få år som det är roligt, trivs de med "vuxenatmosfär" så låt dem få det! då blir det roligare både för barnen och för alla vuxna runt omkring!

hur ser en sådan här person ut?

i mitt dammsugande av marknaden efter olika jobb inom kommunikationsområdet hittar man ibland helt sanslösa "önskelistor".

en sådan här person skulle jag bra gärna vilja träffa!

du skall vara noggrann, engagerad, flexibel, engagerad, kommunikativ, lyhörd, ha en egen motor och vara positiv. du skall också ställa höga krav på dig själv! du skall vara beslutsam och leverera det du lovat. det gäller att se lösningarna inte problemen. ibland gäller det att lyfta blicken och se helheten.


vi söker dig som har akademisk utbildning från ekonomi, teknik, ekonomi och  juridik, teknik och ekonomi, marknadsföring, IT eller beteendevetare eller liknande. du skall helst vara yngre och i början av din karriär med skiftande erfarenhet från ett eller flera jobb. du skall ha några års arbetslivserfarenhet inom kommunikation, teknologi, tillverkning, konsumentprodukter, detaljhandel och business to business gärna inom någon form av affärsutveckling, projektledning eller erfarenhet från förhandling och inköp, men även andra erfarenheter är naturligtvis också intressanta! du är väl förtrogen i hur projekt bedrivs på ett effektivt sätt. flytande engelska i tal och skrift är ett måste! internationell erfarenhet i olika former är ett stort plus. (mina understrykningar, annonsörens fetstil)

jag tror jag sätter mig och virkar en stund ...


ps - våffeldag!

självklart har vi ju också ätit våfflor idag - inte bara bråkat med bredbandet.

men jag gör förstås extra nyttiga våfflor, för att underhålla dottern r's mage och för att vi alla skall må lite bättre. för ca fyra pers:

6 medelstora, kokta, kalla potatisar, rivna
2 ägg
4,5 dl mjölk eller yoghurt
3 dl vetemjöl
2 dl kruskakli
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2-3 msk smält matfett eller neutral matolja
2 dl kallt vatten

blanda ihop alltihopa och vispa så det blir någorlunda jämnt. låt gärna smeten stå en liten stund före gräddning.

grädda och ät precis som vanliga våfflor! (det tar lite längre tid att grädda igenom än med vanlig smet. kolla ofta!

gott, gott!

lortsverige i det nya millenniet

för ca 70 år sedan reste en man vid namn "lubbe" nordström runt och gjorde en reportageserie i radio som handlade om något som kallades "lortsverige". det blev historiskt.

nu försöker moderna media förmodligen upprepa konceptet. tv4 har sitt "rent hus" och tv6 har sitt "erik och mackan - hela och rena".

"elake kocken"
gordon ramsay på femman hör väl också dit, fast det inte handlar om sverige. än. han har ju en viss förkärlek för att visa äckel som finns i restaurangernas kök.

kanske började det med att forskare började intressera sig för saken redan för närmare ett decennium sedan? ja, vi minns väl alla kvinnan som gjorde sensation när hon doktorerade i badrumsstädning? (det skall förstås vara en kvinna till det, eller hur :) ?) tyvärr hittar jag inte just hennes avhandling på nätet, lägg gärna in en adress i kommentaren om du vet vilken jag menar!

och visst lyckas de, allihopa! alla moderna media hänger på! tidningskrönikor, websiter med tester (exakt hur snuskig är du?) och så alla vi bloggare som tittar, förfasar oss och skriver. Ja, ja, jag erkänner. idag hivade jag ut madrasserna och drog bort toppklädseln på resårmadrasserna. fastän det inte fanns några skal av olika ängrar så var de tillräclkligt sunkiga för att jag skulle slänga bort dem och sms'a till k: köp nya toppklädslar! jag har slängt de gamla! (så fick vi in ett medium till!)

nu skall jag titta på house och fundera på hur sjuk jag är. hoppas bredbandet kryar på sig över natten!

ojojoj, hur ska detta gå nu då?

detta bredband skulle snarare kallas "smalband"!

har det inte klarat av att staden lagoms alla skolungdomar har haft påsklov och förmodligen suttit vid datorn en hel del, eftersom det alltså inte varit så mycket till väder att vara ute i?

idag har det kommit och gått, kommit och gått precis hela dagen, så nu skyndar jag mig att skriva medan det går (tror jag!)

och till råga på allt, när jag loggade in möttes jag av beskedet att blogg.se skall byta bloggplattform ... ja, jag säger då det. kan det bli bättre då, tro? man får hoppas det!

dagens i-landsproblem

jag lyssnade på ring p1 i helgen. bl a diskuterade en något äldre dam på annandagen varför posten inte kan dela ut påskkort på påskafton. hon hade minsann hört att det fanns gott om pengar, så det kunde inte vara skälet.

för henne var det tydligen otroligt viktigt att korten inte kom fram före påskafton. absolut inte på skärtorsdagen, då kunde man inte önska glad påsk. hellre kunde de komma fram efter påsk, tyckte hon.

nu är det ju så att, som en uppringande brevbärare i samma program påpekade, man kan betala en extra avgift för expressbrev och då få korten utdelade just den dag man önskar, även lördag. och just påskhelgen är ju inte den största kort-skickar-helgen, så det borde ju fungera om man tycker det är viktigt.

damen som ringde om detta var även inne på att posten skulle delas ut på julafton, för önskan om god jul. förmodligen gäller samma regler om expressbrev då också.

men jag undrar hur i all sin dar det skulle fungera i praktiken. posten har ju redan idag en massa extraanställda för att hinna få ut all extra julpost före jul, och en rekommendation om vilket datum man skall skicka iväg den för att de skall kunna  garantera att posten kommer fram i tid. hur skulle det se ut om precis all post skulle levereras på själva julafton? vem skulle ställa upp och jobba med det hela dagen? jultomten?

jag själv tycker det är jätteroligt att få kort och brev som inte är i fönsterkuvert och upptryckta på dator vilken dag som helst under hela året. om jag får ett påskkort tar jag gärna emot det även om det skulle komma i lådan på tisdagen före påsk. och julkorten får gärna komma i november om det så skulle vara. (det går att slå ihop det med ett födelsedagskort i mitt fall, det vore väl smartare ändå?) jag är glad så länge posten bärs ut över huvud taget!

damen som ringde om påskkorten hade väl någon sorts tradition i sig med symbolerna för de olika dagarna i stilla veckan. påsken firas ju till minne av ytterst dramatiska händelser, antingen man är kristen eller jude. men samtidigt har vi ju "facit" - summan är ju att påsken är en glad högtid ändå! det var ju livet som vann över döden!

man kan väl tycka vad man vill om sekulariseringen av skärtorsdag och långfredag och vill man hålla dem i större helgd så respekterar jag det. men jag tycker att man kan ge även postens personal ledigt för att fira påskhelgen, och får man ett påskkort tidigare i veckan så kan man ju lägga undan det och öppna det först på "rätt" dag?

det finns lösningar på allt, om man bara vill tänka ett varv till.


aaajjjjj ...

det här vet jag hur det känns! nu vet även erik edman. han tyckte att "det gör väldigt ont". fast han "bara" slitit av det ena korsbandet.

trots mitt ringa intresse för idrott har jag en gång i mitt liv råkat ut för en alldeles äkta fotbollsskada. fast jag hade både avslitet korsband, ett uttöjt ledband, total knäledsluxation samt spräckt ledkapsel. det finns mycket i ett knä.

och det är farligt att vara förskollärare!

jag var "i spel" igen efter 3½ månad. utan operation.

kreativ kommunikation - till din tjänst!

 
många besökare=mer reklam!   

hur är det med fysiken? del ll

jodå, vi tog oss hem från småländska höglandet ikväll, efter vår dagsutflykt. och fick verkligen pröva på fysikens lagar i praktiken!

bilradion avbröts flera gånger av olycksrapporter och uppmaningar att ta det lugnt, så bilkön ringlade fram i 45 knyck ungefär. som tur var försökte sig ingen på några dumma omkörningar heller, vilket är ganska vanligt när man försöker vara försiktig i trafiken. så, tack för det, alla som var ute och körde i jönköpings län i kväll!

det har tydligen varit väldigt besvärligt även på andra håll. och kallt!

slött, slött

är det med lååånga helger!

vanligen brukar vi planera in besök hos resp av folk, men den här påsken kom vi lite av oss. först i och med att det blev snöoväder i fredags, och så gick svärfar och blev dålig och hamnade på sjukhus en natt. (men nu mår han bra igen, säger han. det var något piller för mycket på fel tid på dygnet eller så)

dessutom har ju vädret svängt hit och dit. jag tror stenhårt på att man påverkas av det! först mildväder, sedan neråt -10 rader och nu är det runt nollan. klart att inte kroppen hänger med.

man går och är småfrusen både inne och ute vad man än har på sig.

dottern f som är hemma försöker också att plugga en del till nästa tenta under helgen, vilket inte verkar så effektivt. hon vill ju träffa kompisar också, några andra som är hos sina föräldrar över helgen. det här är sista gången på överskådlig tid som hon är hemma så här länge i sträck, har vi konstaterat. nästan sex dagar! när hon slutar universitetet i sommar flyttar hon ju direkt till stockholm där hon skall jobba till den 31/8 (minst!). hon får väl troligen ingen semester eftersom hon är anställd för säsongen på det här kontraktet. lägenhet har hon också klart med, skrattretande låg hyra för att vara nära storsta'n! en del har flyt.

jag går bara omkring och är slö och väntar på besked från några arbetsgivare.

får nog ta en liten promenad nu när solen har tittat fram. och skaka ner lammsteken lite!

hur är det med fysiken?

det där med vad som händer med vatten om det bli under 0 på celsius-skalan. . .

just det, is. och is är halt. det vet vi väl allihopa från skolan. till och med från de lägre klasserna när man skulle lära sig hur termometern fungerade.

en del utnyttjar det och blir riktigt bra på att halka omkring med stil och finess. adrian schultheiss är ett namn att lägga på minnet i konståkning, det är tydligt. nytt personrekord, både i friåkningen och sammanlagt. grattis!

men sådana här artiklar känns faktiskt ganska onödiga! utdrag: " extra förrädiskt är det på vägar som bara delvis torkat upp. de våta partierna kommer att bli isiga under kvällen." å-hå. . .

"sunt förnuft", vart tog du vägen?

massor av vuxenpoäng

när det roligaste på storhelgen är att bli bortbjuden på mat - helst på restaurang - och man sedan blir så mätt att man måste gå och sova middag en stund. . .

det är vad som har hänt mig nyss. fast resten av familjen är också ganska "däven" just nu (som vi säger i den här delen av västsverige) och alla ligger utslagna i var sin säng/soffa och slöar för att smälta lax, ägg, kyckling, sallader, kallskuret, janzons, chokladtårta, och annat gott. puh! i-landsproblem i kubik!

till råga på allt har de gjort det svårt på tv idag. ja, först kommer ju en värsting till syster alldeles ensam, men sedan: livet är underbart, king arthur och såsom i himmelen alldeles omlott. förresten blir det ju ännu fler filmer under helgen, alla som finns på de svenska kanalerna finns här. snacka om ketchupeffekt. man kan ju bara spela in en och titta på en. om man är hemma, alltså. ytterligare ett i-landsproblem.

dessutom kommer jag säkert att somna i soffan. . .

glad påsk

och idag har vårt bredband bestämt sig för att vara nyckfullare än vanligt.

så, medan det går att komma in här passar jag väl på att önska er alla en glad påsk!

här i staden lagom är ordningen återställd vad gäller vädret. det är kallt men strålande sol och mycket folk ute och flanerar runt torget. på småstadsvis är det en hel del på gång idag, det är extrapriser med anledning av påsken och aktiviteter som äggkastning och påskpyntstävling för alla stadens skolbarn. då är det ju roligare om solen skiner.

krokusen har snart blommat över och påskliljor och tulpaner är 1-2 dm höga vid det här laget. vitsipporna har nog stannat i växten ett litet tag, nu när det blev kallt igen, men de är på gång.

och nu skall vi strax åka iväg och äta påskmiddag med släkten.

vinnarskallar

det blev en tv-kväll ikväll, med nästan alla barnen. bara 18-åringen hade annat för sig inne på sitt rum. förmodligen var det chatt med kompisarna, för plötsligt kom han ut ur sitt rum och meddelade att han skulle ut och gå med en av dem. sådär framåt 21-tiden brukar de komma på att de skall träffas irl.

man får väl vara glad att de går ut i friska luften över huvud taget, även om de inte får någon sol på näsan. i dag har det ju inte heller varit mycket av den varan.

alltnog, döttrarna och äldsta dotterns fästman/sambo och så k och jag satt bänkade i soffan och hojtade med i så skall det låta. sedan slog vi över till en bit av let's dance, nu när det börjar bli final och allt. och konstaterade att det finns vissa som är födda till vinnarskallar!

när det gäller gulliga anna sahlin, som jag redan har lovordat i ett tidigare inlägg, är hon ett praktexempel på det. jag har lagt märke till det förut när hon har varit med i både så ska det låta och i andra sammanhang. hon är inte med om hon inte går in för att vinna. (det har jag också gemensamt med henne, faktiskt. . .) carola och andreas hamnade riktigt i bakvattnet ikväll, annars brukar ju inte carola heller vara defensiv, precis, om man säger.
i let's dance var det tina "mat" nordström som fullständigt sopade banan med sina medtävlare. det är en tjej som går genom rutan både med matlagning och dansglädje. stackars grisbonden karl-petter såg ut som ett järnspett i jämförelse - men han var ju glad och charmig, så han kanske får folkets röst ändå.

nu avslutas kvällen med mordkommissionen på tv4+. man kan inte ha roligt jämt.

långfredag

och storm i den halva av sverige där vi hade tänkt ge oss ut och åka.

så det blev snabb omplanering och familjemiddag på hemmaplan i stället. tur att man hade bunkrat upp med mat. ugnsstekt vätterfisk med kokt potatis, kall sås, lite skinka, köttbullar, kokta ägg med räkor och två sorters sill. efter det rabarberpaj (av frusen rabarber från förra året) och vaniljsås.

här i staden lagom har ovädret tagit en omväg. det bara blåser för fullt, men det har nästan inte kommit någon snö. men enligt rapporter från inte mindre än två grannstäder har väderleksrapporten slagit in, och det har kommit ungefär 1,5 decimeter snö bara under förmiddagen. så det var nog tur att vi stannade hemma.

i morgon hade vi tänkt åka en lite kortare tur, bara ca 6 mil. får se om vädrets makter står oss bi då. och så gör vi ett nytt försök med långfärd på annandagen.

de e mycke nu!

wow!

just nu är jag uppe i exakt 100 unika besökare på min blogg idag! låter som ett slags jubileum av något slag.

det är lite fånigt med statistik-koll egentligen, för jag bara måste gå in och kolla där nästan varje gång innan jag skriver.  det verkar nästan lite tvångstanke. . . - oj, är det bara fem - jaha, nu har det varit tretton till - ojsan, nu har folk verkligen hittat hit!

men lite kul ändå att veta att man har en publik. och att det är flera av er som tittar in flera gånger om dagen!

hur skall jag fira detta nu tro? jag tror jag tar och bakar en grönsakspaj. det är ju nyttigt.

vi ses!

för att hålla ångan uppe

har jag sökt ett jobb i en stad som ligger lite för långt bort egentligen men med jätteintressant arbetsbeskrivning. skulle passa mig perfekt (det också!)

men i annonsen har de slängt in det där mystiska om att arbetsplatsen "eftersträvar mångfald i kön, ålder, personligheter, erfarenhet, utbildning, etnicitet och handikapp". igen.

är det inte bättre att de skriver "vi ser gärna att personer med utländsk härkomst söker denna tjänst". eller kvinnor, närsynta, aggresiva, oerfarna, medelålders, göteborgare eller vad det nu är för en kategori som de saknar. ovanstående formulering är ju enbart något att gömma sig bakom. det händer väl aldrig att två personer med exakt identiska kvalifikationer söker en tjänst? skulle man i så fall ha ett skäl att välja eller välja bort den yngre/färgade/mannen/blinde?

i den tjänst jag intervjuades för i förra månaden visade det ju sig att det var t ex blonda, medelålders kvinnor som saknades i arbetslaget. men jag har fortfarande inte fått jobbet.

det kan ju ha funnits en välutbildad asiat i 25-årsåldern som gick före i kön.

upplösning

det har blivit mycket "brott och straff" här i bloggen på sista tiden, känns det som, men nu har jag i alla fall något positivt i den vägen!

bankrånet här utanför min knut vid torget i staden lagom är på väg att klaras ut.

det vore väl skönt om "lagens långa arm" lyckades fälla rätt personer, och det så här pass snabbt efter själva brottet ändå!

jag menar, man behöver bara säga olof palme. . .

ja, just det, ja

så var det pappan/den nära anhörige/den bekante 28-åringen som sades ha dödat sina barn och även försökt mörda sitt ex, som jag skrev om härom dagen.

nu är han släppt och helt avförd från utredningen.

dömd i förväg av media och en mängd bloggare.

påminner väldigt mycket om mccann-historien också, faktiskt. fast mera komprimerad, tack och lov.

nu har en ny person häktats. och den nya förundersökningsledaren är "oerhört försiktig i sina uttalanden".

tack för det!

ursäkta!

i dagens dn läser jag att gerry och kate mccann, föräldrar till madeleine som försvann i portugal för nästan ett år sedan, får en ursäkt i flera engelska tidningar.

i dessa tidningar, och i flera media, har föräldrarna utmålats som samvetslösa monster som kallblodigt mördat sin dotter och sedan gömt henne.

dessa uppgifter har byggt på portugisiska polisuppgifter, som var helt ogrundade. det finns inga som helst bevis mot paret. ändå har det blåsts upp en hel hönsgård runt en fjäder: dna-tester från en hyrbil som figurerat i sammanhanget, men inte ens de speciellt säkra.

idag har alltså flera engelska tidningar gått ut med en gemensam ursäkt för att de medverkat till att sprida misstankarna mot paret, och betalar på eget bevåg ett "skadestånd" till en fond som inrättats för att bekosta sökandet efter den treåriga flickan - som, om hon är i livet, alltså är närmare fyra nu. sex miljoner kronor handlar det om, för att ha publicerat ungefär ett hundratal sakfel om dessa personer.

kan man sätta ett pris på ett gott namn och rykte? kommer det inte alltid, ändå, att finnas kommentarer om "ingen rök utan eld"? eller känner de sig härmed rentvådda? det får vi aldrig veta.

ursäkt låter så lättvindigt i sammanhanget. beklagande skulle vara mera adekvat.

och sökandet efter madeleine fortsätter.

den femte fickan

- visst låter det som titeln på en deckare?

nä, jag kom bara plötsligt på vad det är man har den femte fickan till - ni vet, på fem-ficks-jeans. det sitter en liten ficka nästan instucken i den högra framfickan. en del kallar den myntficka, fast jag fattar inte hur man får ner fingrarna där om man nu har pillat ner några mynt. det kanske i så fall är meningen att man inte skall få upp mynten förrän jeansen skall tvättas, och att de i så fall skulle bli drickspeng till den som tvättar? vad vet jag?

det jag plötsligt idag kom på var mycket finurligt och modernt. jag går ju runt och städar och plockar lite här och var, och eftersom jag tycker det är så tråkigt har jag laddat min lilla mp3-spelare med roliga radioprogram att ha i öronen. Sladden till hörlurarna har jag förstås innanför t-shirten för att inte trassla in mig i städningens hetta - och mp3-spelaren passade perfekt i femte fickan!

hep!

veckovill

"dagarna dom går och går, efter varandra. . ." sjöng barnen i förskolan.

vilken dag är det idag? ja, jag vet att det fortfarande är måndag, tisdag, onsdag osv. men sådana här veckor är det hopplöst att hålla ordning på det. vilken dag skall man köpa påskäggen?

det är ju söndag på fredag, och så är det bara en dag emellan och så två röda dagar igen.

dessutom kommer dottern från studieorten i "norrland light" hem i kväll eller framåt natten och då känns det ju som fredag idag, eftersom man städar och fixar iordning rummet åt henne. och förresten städar man väl överallt då när man ändå håller på. på fredag är det ju söndag och då skall vi åka bort. (om det inte blir snöstorm som smhi hotar med. bara det inte blir alltför extremt. . .)

är det fortfarande onsdag?

sveriges modigaste?

idag kom "skrällchocken": carolina klüft slutar med sjukampen för att "bara" delta i längdhopp och tresteg i nästa os!

hon känner sig inte motiverad för sjukamp längre, utan vill renodla sin talang. ändå ställer hon upp i två grenar. mer än många andra.

jag tänkte t ex inte ställa upp i någon.

carro har gjort sig känd som en jordnära och rättfram tjej. har det gjort ont har hon skrikit. har hon varit glad har hon jublat. och gjort roliga segerminer i tv-kameran. hon har helt enkelt bjudit mycket på sig själv i sin offentliga person, men varit lite mer försiktig med sitt privatliv. hon hör till den kategorin människor som lyssnar till sitt hjärta.

hon har lyckats hålla balansen än så länge. i år är hon 25. undrar vad hon gör när hon är 35? kanske maratonlopp? gympalärare på mellanstadiet? eller kanske något helt annat?

lycka till carro, vad du än gör. allt får man inte guldmedalj för här i livet.

saker som inte får hända

har nu hänt igen. två små barn har blivit dödade. en mamma ligger på sjukhus med livshotande skador. ett villaområde i arboga är förlamat av chock.

det medges att en man har häktats. vissa medier säger att det är barnens far, andra att det är en nära bekant, åter andra att det är en nära anhörig.

det är precis lika hemskt vilket som.

och lika hemskt tycker jag det är att en massa förstå-sig-på-are i olika forum, inte minst bloggar, genast måste komma med "förklaringar" till varför sådant här händer, och måste hitta syndabockar i samhälle och regering och gud vet allt. i en blogg läste jag till och med att "nu är det väl dags att införa dödsstraffet igen".

räcker det inte med att för en sekund tänka på barnens ev mor/farföräldrar och andra släktingar? om den unga mamman överlever, vilket liv får hon kvar? allt går inte att förklara och analysera. och allt går inte att förebygga eller avhjälpa.

i synnerhet inte av oss vanliga som sitter i våra soffor och förfasar oss, innan vi byter kanal och går och sätter på kaffet. 

sju ålderstecken

i reklam för någon undergörande kräm härom året hette det att den hjälpte mot hudens sju ålderstecken.

har man själv också sju ålderstecken, innanför huden, undrar jag?

i så fall upptäckte jag ett i veckan.

vi satt runt matbordet med mackor och lite olika pålägg. så många sorter, faktiskt, så jag kunde inte bestämma vad jag ville ha på min smörgås. - äh, jag tar och gör en landgång, sa jag och började rulla en ostskiva i ena änden.

en 17½-åring och en 19-åring tittade storögt på mig. - vad skulle du göra???

ett ålderstecken så gott som något.

vinterdag?

två decimeter snö, strålande sol och islandshästar.

men fåglarna sjöng som galna och hästarna tappade vinterfällen i stora sjok.

för att fåglarna skulle ha något mjukt att lägga i sina bon?

öfsadrôp från taken. våren vinner ändå.

på andra sidan jorden

är det bråk och diktatur, här i landet sverige och staden lagom sitter folk och diskuterar om man skall åka dit eller inte. stöder man de kinesiska småprovinserna bäst på ena eller andra sättet?

i en artikel i dn idag uppmanas statsministern av någon att ställa in en resa, av andra att under resan göra en stark politisk markering.

p1 morgon tar upp flera aspekter av diskussionen, bl a försökte ordföranden för liberala ungdomsförbundet att få stefan holm att stanna hemma från os. uppenbarligen hade holm funderat mycket på detta och övervägt sitt beslut.

tycka kan alla, alltid. särskilt lätt är det att tycka saker om hur andra skall göra.

huvudsaken tycker jag är att man skaffar sig en väl avvägd åsikt för eller emot, och sedan gör som man finner bäst. inte bara åker med strömmen åt ena eller andra hållet, för att någon annan säger så.

att ge ut en bok

jag lovade hjälpa en vän att göra en ny layout till hennes bok. hon gav ut den för ca 15 år sedan och de ca 300 ex hon hade har sålt slut. det är en liten bok på ca 50 sidor, men det är ändå kul att vara delaktig.

just nu håller jag på och letar foton och typsnitt för fullt. det är den lätta och roligaste delen. sedan kommer man till hur man gör med själva processen. det har ju hänt en del inom media på senare år. vi kollar priser hos olika tryckare, förstås, men så finns det andra tjänsteföretag som gör t ex publishing-on-demand, där man t o m kan skicka in lösa handskrivna blad om man vill, få dem renskrivna, layoutade och publicerade.

och det är svårt att jämföra priser. bara tryck eller andra tjänster som man knappt vet finns: isbn-numrering, marknadsföing, pliktexemplar till bibliotek, pressreleaser?

man vet för lite om hantverket också. skall boken vara inbunden, limmad, häftad eller klamrad? sedan finns det olika papperskvaliteter, ja, det är en djungel där ute! men det är bara att lära sig.

vi har tänkt ha den färdig i början av maj. . .

ännu en anledning

att åka till barcelona.

alla små och stora barn måste väl falla för det här?  Cosmo Caixa: Tom Tits ihopslaget med Skansens akvarium och ett planetarium - låter som ett perfekt sätt att fördriva en regnig dag (mot förmodan!) eller om det möjligen blir för varmt någon dag på semestern.

ååhhh - längtar dit! dessutom är lillkompisen ln där i trakten just nu i det här ögonblicket! måste maila henne och fråga om hon har hittat detta ställe.

sedan får jag väl leta reda på något barn att kidnappa för att ha som alibi för att få gå på detta nya utflyktsmål. . . vet inte om 18-åringen ställer upp?

hylands hörna, eller vad?

nu kommer siffror som visar att det var drygt fyra miljoner som såg finalen i melodifestivalen i lördags.

halva sveriges befolkning, om man undantar riktigt små barn och riktigt gamla.

mer imponerande: 81% av alla som hade på tv'n tittade på just detta program. grattis svt! då har ni lyckats vad man inte gjort sedan gamle hylands dagar - ni vet, då när alla hela tiden såg samma program - om man hade tv.

komikern och svenska folkets nya nalle-björn gustafsson kunde inte helt dölja vad han kände när han gjorde sin sista entré i meloditurneringen. när han kom in genom globen, där många tusen personer satt och jublade, i solglasögon och med två "livvakter" som oskadliggjorde varsitt "fan" (det hela var såklart uppgjort, men rätt effektfullt) i bakgrunden. väl vetande att ytterligare miljontals människor jublade hemma i sofforna. för ett par sekunder såg han helt ogrumlat lycklig ut, pojken! sedan klev han in i rollen igen.

det är alltför sällan man får se sådant.

vi andra får ägna oss åt att fraska. det är en verksamhet som jag hörde tals om i det utmärkta radioprogrammet mannheimer och tengby den 9 mars. så här skriver de på hemsidan:

"ordet kommer från en förkortning: föreningen för relaterandet av sanna komplimanger.
det är lätt att bli medlem. man bara bestämmer sig så är man med. att FRASKA betyder att man MÅSTE föra vidare komplimanger som man hör.

om någon berättar för dig att någon annan är bra, duktig, gjort något som är värt en komplimang, så måste du föra det vidare till den personen. säg det när ni möts. maila det snabbt till personen. sms:a!"

det var anna mannheimers farmor irma som startade den här föreningen. varför inte bestämma dej för att gå med? så får vi alla säkert se fler ogrumlat lyckliga sekunder framöver!

ett stilla vackert snöfall

sänker sig över staden lagom. för en timme sedan var det på väg att upphöra, det var bara små kristaller som dalade, men nu verkar det öka igen.

i de stora rikstidningarna rapporteras om snökaos och olyckor i samband med hårda vindar längre österut i landet.

låt se - vad är det för datum? 17 mars? brukar det inte vara snö och storm så här års?

de' e' mycke' nu

idag har vi varit ute i skogen och idkat kroppsarbete större delen av dagen tillsammans med svågern och svägerskan. men termoskaffet var från karlstad.


image2


sedan blev det skumbad och förstås den stora melodifestivalfinalen, med fel låt som vann hela tjottaballongen.

givetvis skulle det blivit sanna eller rongedal.

men men, så kan det gå.

förhoppningsvis blir det mer sammanhang i nästa blogginlägg. i morgon är en annan dag.

så ska det låta!

kvällens upplaga av så ska det låta var precis vad man behöver en fredagskväll. och förra fredagens också. det är så skönt att veta vad man får, när man sätter sig i soffan och ser människor som kan det de håller på med.

peter settmans likhet med långben får man stå ut med.

varför

skriver man "tillträde snarast" i en annons för en tjänst som man inte tänker tillsätta förrän i augusti?

det finns hur många varför som helst i den värld där vi arbetssökande lever och rör oss. ibland får man svar genom ett enkelt telefonsamtal. ibland inte ens då.

jag vill jobba nu!

nu börjar det går runt

en av mina döttrar har börjat äta gi-diet den här veckan. givetvis är det det enda rätta. massor av ägg och skinka. inget bröd över huvud taget.

idag läser jag det här: müsli, grovt bröd och andra långsamma kolhydrater krävs för att man inte skall vara dum i huv'et hela förmiddagen... vidare påverkar kolhydraterna serotoninhalten, vilket skall vara viktigt både för känslor och humör enligt artikeln. adenosinet däremot, som sänker vakenhetsgraden, motverkas bäst med koffein, dvs vanligt kaffe. omega 3 är viktigt och alltid bra, såvida det kommer från rätt källor.

någonstans där börjar jag tappa bort mig i artikelns alla fakta. hur i hela friden skall man komma ihåg allt detta? när ska man äta vad? och varifrån?

jag tror jag struntat i alltihop och äter som jag brukar - lagom är bäst!

stinas sista debatt

jag såg bara första halvan av programmet igår. skam till sägandes har jag inte tittat på ett enda helt program av den hårt kritiserade "debatt"-serien med stina dabrowski som ledare.

igår diskuterades just detta forum; bloggen. framför allt de bloggar där unga kvinnor (representerade av "blondinbella" och ebba von sydow) tjänat fantasisummor på att marknadsföra vissa varor från vissa tillverkare som produktplacerar saker i bloggarna mot betalning. sällan eller aldrig framkommer det att detta är ren och skär reklam.

de båda tjusiga blondinerna menade att de som läser deras bloggar absolut fattar att det är reklam, att de har distans till shopping och det är ett oförargligt nöje. motparten, representerade bl a av maria wetterstrand (som tydligen gör en stark tv-lansering av sig själv just nu!), menade att den typ av konsumtion som nutidens reklam i form av bl a bloggar uppmanar till är synnerligen osund. överkonsumtion som tär på jordens resurser, prispressande som förutsätter barnarbete, långa och resursslösande transporter osv var några argument. tobias persson och ann heberlein stod upp för samhällsproblemet som symboliseras av det accelererande shoppandet: att framför allt unga tjejer inte är tillfreds utan bara känner begär efter mer och mer saker. hela tiden visades också insända sms upp på väggen bakom de talande.

huvudintrycket blev ett rörigt "tjafsande" där ingen egentligen lyssnade på den andre och respekterade att man kan ha olika åsikter. de närvarande fick bara under några sekunder redogöra för sina egna ståndpunkter och det gavs inget utrymme för reflektion. jag saknade en saklig faktapresentation med siffror på hur mycket ungdomars konsumtion har ökat under ett visst antal år, en kort fråga till några unga tjejer "på sta'n" om hur de ser på bloggande och konsumtion - ja, något som bröt av mot munhuggandet i studion helt enkelt. för det kändes att programledaren inte hade (tilläts ha!) kontroll över situationen. jag förstår att hon valt att hoppa av om alla program har varit upplagda så här!

även om ett debattprogram skall vara direktsänt, bör det vara lite mer genomtänkt och regisserat till en viss grad för att det skall vara givande. när ämnet växlade orkade åtminstone inte jag sitta kvar och titta!

jag hatar det! jag hatar det!

jag brukar inte använda ordet hatar i första taget, men nu är det på sin plats.

jag hatar alla s k underhållningsprogram som går ut på att man skall sortera ut människor på olika sätt. jag menar, expedition:robinson var ju en västanfläkt mot alla dessa som de nu ser ut: idol, singing bee, tv-stjärnan, let's dance, och till och med melodifestivalen har ju fått den här formen nu. på spåret har också genom sitt nya upplägg med delfinaler osv hamnat på gränsen. i synnerhet med alla skriverier runt omkring.

vad är det för fel på så ska det låta, time out, 10 000-kronorsfrågan (där man bara tävlar mot sig själv), hur gör djur, pop corn m fl. trevliga kunskapsprogram där man får lov att vara med hela omgången, som kanske bara är ett program. ingen förnedring, bara lite kul lek.

kanske är man extra känslig när man befinner sig i en urvalssituation irl. några andra personer håller just nu på och bedömer och jämför mina kvalifikationer med sju stycken andras. sju skall väljas bort, en skall få jobbet. hur stor chans är det att det blir jag?

igår blev jag sittande framför tv-stjärnan. det var inte så smart av mig.

att stjäla en tanke

hur kan man bevisa att en tanke var din från början? vilka ord du använde och vad som är plagiat?

för några dagar sedan rapporterades att fejden om upphovsrätten till kristina från duvemåla var löst. efter 15 år! skönt att det i alla fall gick att lösa

idag kommer en ny skandal där klädjätten lindex anklagas för att ha snott ett reklamkoncept från en annan byrå.

ibland funderar jag på människor som tar en väldig tid på sig för att göra en grej. ta t ex roy andersson, och hans nya film du levande som tog en massa år att skriva och spela in och allt. tänk om det visade sig att t ex kay pollak satt i sin stuga med en snarlik idé och släppte en film med liknande tema en månad innan andersson var färdig med sitt arbete!

när jag var ungefär 17 år började jag tänka på vad jag skulle vilja att min dotter hette, om jag fick någon. jag skrev aldrig ner det på något papper eller så, men jag minns att det var ungefär då. ett inte helt ovanligt namn med egen namnsdag i almanackan, så det var inget "hitte-på"-namn som blivit populärt på senare tid.

cirka 6 år senare föddes min första dotter, som fick detta namn. något år före hennes födelse hörde jag för första gången att det var någon som kallat sin dotter så nyligen. faktiskt ett par stycken med ganska tätt mellanrum, men i andra städer, och inte i den närmaste kretsen, så för vår del tyckte vi inte att det gjorde någonting för vårt namnval.

när dottern var född och "presenterad" för ytterligare ett par andra vänner (som vid det laget hade två pojkar och en flicka) reagerade kvinnan med att utbrista: jaha! nu tog ni vårt flicknamn! (de hade trots att vi träffat dem ganska mycket aldrig yppat att de hade namn på lager, eller att de tänkt ha fler än tre barn för den delen). jaha, men det ändrade förstås inte på vårt val.

när dottern så småningom började komma ut i världen i 6-7-årsåldern kryllade det plötsligt av flickor med hennes förnamn. nu kan jag nog räkna upp ett 10-tal kända och okända personer, omkring hennes ålder, på rak arm, som heter så.

varifrån kom det här? tankar och idéer verkar flyga fritt och rätt som det är slå ner i hjärnorna på oss vanliga dödliga eller på konstnärer och andra som har detta till sin försörjning. ibland är de säkert inspirerade av något man har sett, hört eller läst, fast man inte vet var eller när. hur skall man då kunna bedöma när det är ren stöld?

sorry, "morgonsoffan"

tyvärr levde ni inte upp till mina högt ställda förväntningar i alla fall. trots att redaktionen skall bestå av sveriges mest "up and coming" stå-uppare och komiker, så blev det faktiskt inte roligt. gammal skåpmat blandad med - mer gammal skåpmat.

formen "gomorron sverige" skulle kunna vara så otroligt tacksam att driva med. jämför t ex parodin på "café"-programmen som after shave och galenskaparna gjorde i "en himla många program" (tror jag att det var, rätta mig gärna om jag har fel!) varje grej skall ha en poäng, även om det är en anti-klimax.

serien har haussats upp rejält, bl a genom en egen hemsida som skall påminna om en "äkta" sida med dagsnyheter och (falsk) blogg. kanske måste man ha tagit del av alla bitarna för att så småningom förstå hela upplägget och alla skämten?

premiärprogrammet tog en i och för sig rolig idé - anti-nyheten - men vevade den ett par varv för långt. mannen som hade tappat sitt busskort, finska pinnens dag och diskussionen om moderatstämman ledde inte till någonting och blev förutsägbart efter fem minuter. tanten på försäkringskassan med försänkningar i maffian skulle också behövt vara mer tillspetsad för att verkligen gå fram. intervjun med maria wetterstrand som skulle visa på att hon var diskriminerad föll platt till marken då hon bara satt där helt neutral - hon kunde väl ha ilsknat till eller gjort någon knasig kommentar? dessutom var det riktigt fult att på det sättet anspela på hennes anti-utseendefixering (man hoppas att hon hade gått med på det i förväg!) klippet med anders borg som värvade barn på förskolan genom att "sjunga" barnvisor i sandlådan verkade också lite konstigt - var det ett klipp från ett annat tillfälle (som man brukar göra i parlamentet och sätta en ny presentationstext till) eller var det inspelat till den här serien? inslaget med björn gustafsson som ungdomsreporter testande skateboard kändes faktiskt också dammigt i sammanhanget och kom mer eller mindre bort.

nä, det här blev ett sammelsurium av satir utan udd, snällt skojande med svt och interna kontextberoende skämt. tyvärr! det skulle blivit bra mycket roligare om de hade satt in pia johansson eller sissela kyle i rollen som försäkringstanten, eller suzanne reuter som den intervjuade politikern - som kanske skulle bitit tillbaka med några sexistiska kommentarer om grabbarna i regeringen. skulle de blanda in personer som spelar sig själva, skulle de à la felix herngren ha givit dem regi och vissa repliker som kunde accentuerat ironin.

som petra säger till lotta i den "riktiga" morgonsoffan  i intervjuklippet ovan, så artar det sig till en smickrande och snäll ovation, som skall tas som en komplimang av de som utsätts för satiren. är det det man vill i första hand?

jag ser fram emot parlamentet som kommer tillbaka på söndag!

det blir kväll

i staden lagom. ikväll blir det en titt på det nya svenska humorprogrammet "morgonsoffan".

det verkar lovande. jag har saknat både kvarteret skatan och parlamentet, där de flesta av de här komikerna har synts förut.

och så är ju sveriges nya älsklings-björn med (efter ulvaeus och borg). han har ju faktiskt varit med i parlamentet flera gånger redan, men ändå tycks ingen ha märkt honom förrän nu när han var med i melodifestivalen. det är nästan lite orättvist!

inte lätt att vara gravid

nu kommer det nya rön om än det ena, än det andra. de senaste åren har gravid- och baby-informationen fullkomligt exploderat i alla forum.

tidningar, förstås, det ena glassiga magasinet efter det andra. även vanliga föräldratidningar och till och med mer traditionella damtidningar ger ut extranummer och specialutgåvor med tema gravid och baby. nu finns dessutom alla extra tv-kanaler med specialprogram med allt från mysiga designprylar till uppfostringstv med samma tema. och så har vi då hela internet med hemsidor och bloggar för alla tycken och smaker. skall man få en fullständig bild av vad som är lämpligt eller tillrådligt genom dessa nätverk blir man ju alldeles rutig i hjärnan! undrar om det är nyttigt för en blivande/nybliven förälder?

sveriges myndigheter lär ha mycket regler och rekommendationer till sina medborgare jämfört med övriga världens, har jag läst. alltså inte i form av lagar, utan mer som tips - det här har visat sig fungera, gör gärna så. en del tycker att det är pekpinnigt och strängt. jag tycker att det kan vara skönt att få svart på vitt om vissa grejor. särskilt i de fall man inte har en mamma eller mormor i närheten att fråga. i många andra länder lever man på andra sätt, med andra nätverk, och där sprids ju sunt förnuft och gammal hävd ändå.

det senaste som kom idag gäller såväl alkohol som fiskolja. vissa saker lägger man in moraliska aspekter på. ja, vad skall folk säga?

det är sunt att använda bondförnuftet, i den mån man har ett. att tacka nej till alkohol eftersom man har småbarn har fler dimensioner än att substansen går över i mjölken - och det gäller både mamma och pappa. läs gärna tips, råd och erfarenheter från andra föräldrar - men våga stå på dej med ditt sätt att hantera läget!

debatt

sedan stina lundberg-dabrowski började leda programmet debatt på svt har det parallellt förts en ständig debatt om hennes förmåga att utföra just detta arbete.

jag har inte själv lyckats se ett helt program i serien, därför avstår jag från att göra ett eget inlägg i denna debatt.

nu har stina bestämt sig för att hoppa av. kanske klokt. det är roligare att bli ihågkommen som den duktiga intervjuaren som fick alla världens prominenta personer, utom margaret thatcher, att hoppa jämfota i tv, än som den dåliga debattledaren.

på ledarsidan i dagens svd föreslår maria abrahamsson att det sista programmet som stina gör skall ägnas åt att diskutera hur en bra debatt skall vara. alltså ett samtal om vad debattprogramidén innebär. en debatt om debatten. en metadebatt. abrahamsson tycker att man ska bjuda in ett antal tunga politiker, rutinerade debattledare, journalister, luttrade tv-tittare m fl till detta samtal, för att på så sätt utkristallisera det ultimata debattprogrammets viktigaste beståndsdelar.

men om nu stina är en så usel debattledare; hur skall hon kunna lotsa alla dessa personer genom diskussionernas vågor, så att alla åsikter får komma fram? en synnerligen otacksam och omöjlig uppgift!

och inte minst - det är lätt att sitta hemma i soffan och vara en utmärkt program- och debattledare!

ett vårtecken så gott som något

jag läser idag i svd's pappersupplaga (som vanligt är det jättesvårt att hitta nyheten i nätupplagan!) att sajten www.vårtecken.nu öppnas just denna dag. ja, just vårtecken. med å.

här kan allmänheten gå in och registrera sig för att rapportera när man ser den första vitsippan, blåsippan och andra vårtecken, och i vilket stadium de befinner sig just när man ser dem. detta för att svenska fenologinätverkat skall kunna kartlägga vårens utbredning och sålunda forska om klimatförändringar och annat.

en lite skojig tjänst, som jag genast måste pröva!

men en liten varning är på sin plats! när jag skrev in min adress, så hamnade min position långt ut på landet, säkert ett par mil från den centrala adress i staden lagom där jag bor. man får nämligen kontrollera på en karta också, så att man placerats rätt. nu kanske ett par mil inte spelar så stor roll i det avlånga landet sverige, men rätt skall vara rätt!

så nu vet jag att jag finns på latitud 58.30182279529626 och longitud 14.29046630859375. det känns tryggt att ha en plats i universum. där vitsippan just börjar blomma.

dagens grattis

till alla som heter victoria - då måste man ju nämna vår kronprinsessa först och främst. flaggan i topp och tårta på bordet, eller? men med en sådan hatt som den på bild tre i detta bildspel behövs ju inget tårtfat i alla fall!

i går hade sonen namnsdag. ett mellannamn, men ändå. han fick välja ut ett par nya skor, som han så väl behöver.

ganska fånig tradition, det där med namnsdagar egentligen. våra barn fick tre namn var med vidhängande namnsdag, och så är det födelsedagar och jul, ganska jämnt fördelade över året. då har man oftare något att fira.

fast man skulle ju fira fler saker, tycker jag. att solen skiner. vårdagjämningen. sommartiden.

minst två saker i månaden skulle uppmärksammas. kanske inte med diamanter och två dussin rosor, men med en liten kaka eller ett paket med ett par fina strumpor.

guldkanten på vardagen.

solskenshistoria?

måste ha något lite roligare såhär framåt kvällen också. till exempel ett vårtecken. vad ska man tro om det här?

jag som inte ens hittar kantareller när det är säsong. . .

men här i staden lagom har vi vitsippor som är på väg att slå ut. ungefär en månad tidigare än de brukar. men det är naturliga variationer. ibland är det snöstorm på valborgsmässoafton!

om annat

tragiskt, när jag ändå håller på: idag berättar dn kultur om en ungdomsbok som säkert kommer att läsas även av många vuxna: "innan jag dör" av jenny downham.

i boken är det en 17-årig tjej som har fått cancer och vet att hon inte kommer att leva så länge till. hon gör bla listor över vad hon vill hinna med. både "vuxenpoäng" och lite smått olagliga saker, bara för spänningens skull. redan i början får man veta att hon skall dö på slutet.

egentligen vet vi väl det allihopa, att vi skall dö på slutet. jag minns när jag gick på gymnasiet och vi hade filosofi. första lektionen ritade läraren upp en linje på ca en meter på tavlan. han markerade början och slutet av linjen: här är din födsel, här är din död. var befinner du dig nu?

de flesta i klassen drog väl till med sådär 20-25 cm in på strecket, från "födsel"-markeringen. vi var nog 17 år om jag minns rätt. då frågar läraren. hur vet ni att ni inte befinner er här? och ritade en markering två centimeter från slutet på strecket.

nä, vi visste inte då, och vet inte idag heller hur många dagar vi har kvar. frågan är om man skall leva som om varje dag vore den sista, eller om man skall "plantera sitt äppelträd" inför framtiden, som luther sa.

en balans är nog det bästa. att leva lagom.

det finns bara ett ord

och det är "tragiskt".

andra dagen av "riccardorättegången" (åter ett av de där hemska ihopskrivningsbegreppen som så lätt uppstår när rubriksättarna vill spara bokstäver) och fortsättning följer om vem som gjorde vad, med vilken fot, i vilken ordning och var det tog.

unga killar, inte ens 18 år. en kille på 17 hade druckit "minst" 7 starköl och hade 1 promille i blodet senare på kvällen. hur kan man då minnas precis vad man såg, när det dessutom var mörkt?

vittnesbörd ändras. någon ljuger, frågan är vem.

det är bara så tragiskt, alltihopa. unga killar! en som är död och fyra som kommer att få leva med detta hela livet. offrets familj - syskon, kusiner - och de åtalades familjer - morföräldrar, syskonbarn. . . det berör så många fler runt omkring, som har fått sina liv förändrade för alltid.

varifrån "uppstår" situationer? varför sparkar man på en liggande - oavsett om det tog i huvudet eller i bröstet? hur får ungdomar tag i sådana mängder alkohol, och var finns deras "målsmän", som man har tills man fyller 18?

unga killar. så tragiskt.

påsken står för dörren

dags att börja planera för påskgodiset! i svd idag står det om en ny frestelse från engelska selfridge's - ett chokladägg på drygt 30 kilo. priset för denna skapelse lär vara ca 6300:-, alltså ca 21:-/hg. inte jättedyrt för extra fin choklad, och varuhuset lovar att smaken skall stå i paritet med priset. dessutom är ägget dekorerat med en massa små ätliga diamanter (av socker).

jag ser för min inre syn hur detta ägg kommer att se ut framåt annandagen. antingen får man ha en disciplinerad person som från början skär upp godiset i lagom konfektbitar - varvid man förstås förlorar själva "ägg"-idén. eller också blir det total ägg-massaker med en hammare eller klubba, med resultatet att det blir en gegga av intrampade chokladsmulor i äkta mattan. eller skall man ha en liten kniv liggande bredvid monster-ägget, så var och en kan karva loss en bit choklad efter behag?

varuhuset lär ha sålt fyra stycken av dessa ägg redan nu. undrar om dessa kunder visste vad de gjorde? jag själv hoppar nog över denna idé, i alla fall i år. jag är inte så mycket för överdimensionerade godis-skapelser, t ex marsipangrisar och sega råttor på ett halvt kilo eller en polkagrisklubba som man inte orkar lyfta. jag föredrar små men goda munsbitar. . .

till påsk måste det dessutom vara cloettas "draggé"-ägg (ja, det uttalas "drasjé", men mellandottern myntade uttalet med hårt g när hon var liten och det har fått hänga kvar) och de skall ligga i klassiska papp-ägg, ett till varje barn. 24, 22 och 17 år gamla.

bra svensk tv-produktion

än kan svt göra riktigt, riktigt bra tv! nu är det bevisat.

jag hade visserligen läst boken i förväg, så jag visste hur det skulle gå i den nya serien kungamordet. men ändå var det spännande från första minuten till den sista, som sändes nu i kväll.

marie richardsson spelade otroligt, övertygande bra - den slagna hustrun, som ändå på något sätt försöker ursäkta sin älskade mans beteende. och reine brynolfsson, som den totalt okänsligt mannen som är mån om sin karriär och ansikte utåt, fullständigt utan insikt om sitt beteende. och runt omkring i birollerna, fullfjädrade proffs, som suzanne reuter, morgan alling och alexandra rapaport - för att nämna några. den unga sheraye esfandyari imponerade också, som topp-politikerns kvinna- och invandrar-alibi, utan att för den skull överdriva fördomarna om "svartskallar".

synd att det inte fanns en tillräckligt bra svensk roman att bygga manus på, så att produktionen kunde blivit helsvensk! och manus och regi hämtades också från andra sidan sundet. vi behöver våra danska "kusiner" och deras rutin på att göra bra tv-serier. samtidigt är det bra att svt tar vara på kunskaper som inte finns längre bort, när det där extra tillskottet behövs.

för det räcker ju inte med bra skådespelare för att det skall bli bra. det har vi tyvärr sett exempel på någon gång för ofta.

bra att veta!

tänk att det görs undersökningar om precis allting. för några år sedan var det en kvinna som väckte uppmärksamhet när hon gjorde en doktorsavhandling om badrumsstädning. nu har det kommit en undersökning som visar att det är bra för arbetsförmågan att surfa på nätet på arbetstid.

men nu vaknar det kritiska tänkandet. mind lab international. det låter som om undersökningen är beställd av något internetföretag - och sist i artikeln står det också att det är dataföretaget hewlett-packard. hm. hur många har deltagit i undersökningen? för att det skall gälla som ett representativt urval skall det vara 1000 slumpmässigt utplockade medborgare. här är det ett tjugotal. alla kvinnor. från sju olika europeiska länder.

mätningar på hjärnaktiviteten plus hjärtfrekvensen visar att de mår bättre om de privatsurfar än om de inte gör det. tio minuters surfande per dag sägs öka välbefinnandet markant. finns det inte andra faktorer som spelar in här, undrar "vän av ordning"? om man äter choklad samtidigt som man surfar? om barnen är friska? om man har levande växter på kontoret?

vad händer om man surfar mer än tio minuter? mår man dåligt då? kanske får man dåligt samvete för att man försummar sitt jobb? eller mindre än tio minuter? känner man att man inte hinner läsa färdigt? hann man inte kolla priser på alla villor man hade tänkt?

nej, den där undersökningen väcker fler frågor än den svarar på. framför allt: hur ser det ut om man gör om undersökningen på män?

med anledning av

mitt tidigare inlägg i förra veckan - om att ha ett känt namn.

allt som har med tyskland och andra världskriget att göra är ju fortfarande näst intill tabu, i alla fall i europa och usa. i stora delar av övriga världen verkar de inte bry sig så mycket. vår utbytesstudent r från brasilien som bodde hos oss under vårterminen 2004 såg undrande på oss när vi pratade i termer som "under kriget" eller "under andra världskriget". - vilket krig?

idag såg jag en artikel om att arkitekten albert speers son har fått flytta på sig. som jag har undrat vart han tog vägen!

ytterligare reflektioner

över melodifestivalen: hur många hörde att carola valt att använda en second-hand-klänning vid johnsson&häggkvist's framförande av sin låt? en eloge för detta! förra gången hon var med var det ju lars vallin och hej och hå. . . visst var den här klänningen också väldigt snygg? en liten fråga: är det här det största fiaskot i hennes karriär - vad skall vi då kalla den planerade utlandslanseringen under senare hälften av 1980-talet?

att sibel och nordman gick vidare berodde inte på att de använde specialsydda designkläder, utan på att de flesta som ringde och röstade tyckte att deras låtar var bättre, hoppas jag. egentligen är det ju melodierna som tävlar och inte artisterna - det glömmer vi allihopa emellanåt.

är det inte artisternas framförande och kläder på scen som skrivs upp eller ner i media, så är det historierna runt omkring. sibels historia med "misslyckande" i idol, nordmans kamp mot drogerna och suzzies svåra sjukdom gav säkert en hel del röster. det kallas marknadsföring. fatta vilken press det är på dessa människor! de måste ha en helt obändig drift att synas och ägna sig åt musik och scen, annars skulle inte en människa med normalt känsloliv (vilket jag förmodar att de alla är) stå ut i en vecka med alla dessa skriverier upp och ner. det finns hur många artiklar som helst som man skulle kunna länka till här.

egetligen skall man ju tänka så här: av tusentals låtar som skickats in av förhoppningsfulla låtskrivare skall 32 stycken väljas ut. hurra för dem! därefter skall artister väljas ut som kan passa för låtarna - en del är ju specialskrivna och självklara, men inte alla. här är det många faktorer att ta hänsyn till. artisterna måste blandas i en lagom mix av äldre och yngre, väldigt kända och gärna helt okända, framgångsrika och kämpande i motvind. dessutom skall artisterna vara intresserade av att ställa upp - passar tävlingen in i deras karriär just nu, och finns det luckor i schemat för både första tävlingen, andra chansen och finalen i globen, samt för europafinalen om det nu skulle gå så långt.

har man klarat sig genom de här stränga urvalsprocesserna så tillhör man redan en exklusiv skara i sverige. och de som inte vinner hela tjottaballongen utan fortsätter att sträva på lite mer i bakgrunden, kan säkert klara sin försörjning på musiken ändå.

till sist en rad om allas vår björn gustafsson. utan tvivel en duktig och ambitiös kille som vet vad han gör och har jobbat hårt för det i flera år. varför måste han få heta "den nye . . . (robert gustafsson, felix herngren, carl-einar häckner etc.) kan han inte få vara alldeles outstanding för den han själv är?

beklagar

alla ni som varit inne och kollat idag. har faktiskt inte hunnit, för det har gått i ett här. när middagsgästerna hade gått hem ville sonen ha hjälp med att via photoshop placera en tatuering på sin rygg. foto på foto, alltså. det visade sig vara väldigt knepigt, för det skulle "warpas" hit och dit och minsta skugga skulle vara rätt osv. så vi har suttit med det i drygt två timmar nu, innan han slutligen blev (nästan) nöjd.

så, detta mitt uteblivna bloggande idag har absolut ingenting med "skrällen" igår att göra - att jag tippade såpass fel! så nu är vi schlager-chockade också. men i och för sig, jag trodde ju på sibel, så 50% rätt är bättre än noll!

nu kan det gå hur som helst. men lite synd om carola och andreas tycker jag i alla fall i det här läget. inte bara vad gäller media-pressen. så pass etablerade artister har ju ett helt företag runt omkring sig, så om de skall ställa upp i en sådan här tävling måste de ju boka in alla datum i förväg ifall, ifall. det är ju lite skillnad om man jobbar med en biroll i en muskal, där man har ersättare som snabbt kan hoppa in om man går vidare.

å andra sidan har de säkert bokningar så de klarar sig ändå, det är nog alltid någon arrangör som blir glad för en "sista-minuten-bokning" om det skulle bli någon lucka.

och i globen kan det gå precis hur som helst!

andra chansen

alla tidningar med självaktning publicerar väl idag ett schema över kvällens aktiviteter i kiruna, eller åtminstone en förklaring i ord om hur det är tänkt.
 
ord som superduon har förekommit - tänk om de varken är super eller duo längre när kvällen är över? Vi får väl hoppas att kristian luuk fixar pressen åtminstone. och hoppas att sibel går vidare, det förtjänar hon.

personligen tror jag inte på nordman, caracola, therese eller tapper, sorry. men bland de övriga tänker jag inte tippa något.

jag trodde ju aldrig att christer sjögren skulle ta sig direkt till globen. . .

dagen idag

internationella kvinnodagen. hur många av er uppmärksammar den? hur många firar den?

man läser bara i tidningarna att den firas. och att kvinnors situation i olika länder jämförs. t ex här i svd's grafik.

undrar hur man tar fram sådana där index? och abortförbud, är det enbart en kvinnofråga?

jag är i alla fall tacksam för att jag inte bor i niger eller swaziland.

underhållande vinkling

fastän det är ett par år sedan jag lämnade tonåren bakom mig händer det ibland att jag läser GP's ungdomssidor under namnet graffitti. det är ju egentligen ungdomar som skriver för ungdomar, men ibland är det roliga vinklingar som är lite ovanliga.

idag hade de ett stort mittuppslagsreportage om världens rikaste tonåringar. men i stället för att beskriva hur de lever, vilka märkesprylar de föredrar etc, så hade de räknat ut vad de skulle kunna göra med alla sina pengar. om de ville, alltså.

daniel radcliffe (harry potter på film) skulle till exempel kunna äta chokladbollar oavbrutet, natt och dag, fram till juni 2013. abigail breslin (little miss sunshine) skulle kunna gå på liseberg med guldpass som räcker i 7228 år.

så'na tankar tycker jag är lite roliga.

här är en till som har fattat!

det är helstressande med all den här moderna interaktiviteten. man skall ringa in och rösta här, man skall maila in sin synpunkt där, man skall sms'a för att vinna det. . .

anna mannheimer är en förståndig kvinna som beskriver det hela i sin krönika i dagens GP. tyvärr ligger inte hennes utmärkta krönika i "världens gång" på gp.se - där står det bara en massa om melodifestivalen idag. men men. kommer det in under dagen, så uppdaterar jag!

jag tycker inte om att den sk "allmänheten" alltid skall vara experter och döma om vad som är bäst i alla lägen. i synnerhet inte om det sitter en jury i tv och talar om vad vi skall tycka egentligen - om vi vet något över huvud taget.

dessutom är det inte "alla" som ringer och röstar. det är ett urval av de som tittar på det aktuella tv-programmet; det är de som ids bry sig så mycket så de kommer sig för med att lyfta luren och ringa. det är de som vill skänka en slant till radiohjälpen. och det är de som har något intresse av att en viss artist eller konstellation skall vinna - man kanske känner personen, eller har ekonomiska intressen i verksamheten. det är också viktigt vad personen har gjort, eller vad som skrivits, före just den här tävlingen.

tro aldrig att "svenska folket har sagt sitt"!

obehag

lyssnar just på p1, där täppas fogelberg berättar om allt han får utstå i egenskap av programledare för programmet ring p1. inte just i programmet, utan privat. anonyma försändelser med än det ena, än det andra som visar hur illa man tycker om honom. man fattar inte att han kan väcka ett så oresonligt hat!

jag har tre bloggar. ibland händer det att jag får anonyma kommentarer. de är inte ens speciellt elaka (hittills i alla fall!) men ändå känns det lite obehagligt att inte veta.

det här är min lilla del av "luften" - och den kanske inte är så fri som vi tror!

kommer, kommer inte

det är tråkigt att vänta på folk som skall komma, när man inte vet när de skall komma. som jag förut har skrivit om bl a här, så skulle det komma någon form av hantverkare idag och kolla radiatorerna.

första gången han skulle komma fick han influensa. andra gången gick verktygen sönder när han hade kollat av några andra lägenheter. och nu, tredje gången gillt, så hade hyresvärden ringt och meddelat att han kommer kl 8.

jaha, som jag skrev igår så städade jag och såg till att det blev framkomligt redan igår kväll. i morse såg jag till att vara uppe, duschad och klädd samt nästan färdig med frukosten före 8.

kl 9 satte jag igång att städa i kylskåpet.

kl 12 gick jag ut på en timmes promenad i det slösande solskenet, för då måste han väl ha lunch, tänkte jag. satte en lapp på dörren att han kunde gå in med huvudnyckel om jag inte var inne.

kl halv 3 ringde han på dörren. jobbet tog 30-40 minuter.

vad har jag fått gjort idag? läst tidningen, surfat lite, bloggat - jag ville ju inte sätta igång och baka eller tvätta fönster, även om det kunde behövts.

nu skall jag i alla fall samla ihop mig och åka till stora staden med järnvägsstationen och handla lite och hämta k, som kommer från jobbet i stockholm. sedan får det väl bli något så "svennigt" som tacos, jag ids inte koncentrera mig på att hitta på något roligare.

ibland undrar jag hur det är egentligen

när man heter skarsgård, körberg, wallenberg, schulman, mannheimer, ekman eller för den delen (de geer-bergenstråhle)-ekman

eller för att gå utanför landets gränser: presley, beckham , clinton eller hilton.

antingen man är släkt eller inte.

är det en tillgång? eller en belastning? om man vill slå sig in på samma branch eller jobba med något helt annat?
ser man den unika personligheten eller bara en hustru/ son/ dotter/ kusin till någon som lyckats med något tidigare? har man omänskliga förväntningar på sig från omvärlden eller sig själv?

ja, jag lär aldrig få veta!

jätteroligt

att ni är så många som läser min blogg! ni är så välkomna!

enligt min statistiksida bakom bloggen så är ni en imponerande hop som hittar hit. tyvärr ser jag inte om det är mest helt unika besökare eller många som återkommer regelbundet. det skulle också vara kul att se om det är besök av ett specifikt inlägg pga att jag har länkat till någon tidningsartikel eller registrerat mig på nybloggat.se, eller om man läser flera inlägg efter varandra.

jag ser bara antal besök samt antal unika besök varje dag.

även om det verkar som jag skriver lite hipp som happ, så har jag ett visst system i den här bloggen. jag försöker göra mina inlägg fristående, om inte, så länkar jag till de inlägg som de hör ihop med. annars blir det ju obegripligt att bara hoppa in och läsa ett inlägg. jag försöker också att länka till mina informationskällor på ett sådant sätt så att man inte måste surfa in på länken för att fatta vad mitt inlägg handlar om. mer för att kolla fakta och ev läsa mer om man är intresserad. ibland undrar jag om jag lyckas - jag själv vet ju hur jag tänker och associerar, men hur tänker du? kommentera gärna!

. . . fast jag kanske är för ambitiös. . .?

nollvision?

idag talar de åter igen på radion om barn som kunnat avvika från sin förskola under dagtid. i uppsala kommun skall man nu "skärpa sina säkerhetsrutiner ytterligare efter vår rapportering" (radio uppland).

i uppsala län kommer 5-10 barn bort från förskolor varje månad. alltså kommer bort. så pass länge att det polisanmäls. i rapporteringen framgår inte i hur många fall barnen kommer tillrätta genom att förskolepersonalen hittar dem, att polisen hittar dem eller att någon annan hittar dem. inte heller hur många som inte kommer tillrätta.

barn i förskolan är mellan 1 och 5 år gamla. de måste ha ständig tillsyn. det skall inte gå att "komma bort" från en förskola! hur lite personal har de? vilka rutiner har de haft tills idag?

jag är tacksam för att jag inte har barn eller barnbarn i en förskola i uppsala län.

under de ca 13 år som jag jobbat som förskollärare, lärare eller personlig assistent på olika förskolor och skolor i kommunen har det aldrig någonsin hänt att något barn har "kommit bort". varken på utflykter eller genom avvikelse från gården. hade det gjort det skulle vi troligen omedelbart sett över våra rutiner, antingen lokalradion hade fått nys om det eller inte.  

nu pågår försök med att göra skolvägen säkrare för skolskjuts-barn genom att förse dem med sändare som talar om för busschauffören var barnen befinner sig.

kanske det är dags att förse de gula säkerhetsvästarna, som många förskolor har skaffat för utevistelser och uflykter, inte bara med reflexer utan även med sändare. barn testar alltid gränser och det kommer alltid att finnas "obevakade ögonblick" hur mycket man än förebygger. kanske man kunde bespara föräldrar och personal mycket oro genom att det kommer ett beep när barnet är mer än 50 meter från den ansvarige vuxne. och bespara samhället kostnader i form av polisutryckningar.

om man nu inte kan anställa mer personal.

egentligen enkelt

men som det är nu - väldigt bökigt!

jag går här och vänta på ett par installatörer som skall justera radiatorerna i lägenheten, och tänkte att jag kan göra något nyttigt medan jag väntar.

inspirerad av tv4's rent hus kom jag på att jag kanske skulle ta och städa kylskåpet. just nu är det som tommast, eftersom jag skall handla framåt eftermiddagen.

sagt och gjort. ut med alla grejor som i alla fall finns i ett kylskåp. jag har alltid ett förråd på lut med konserver och rotfrukter. krossade burktomater, majs, morötter och lök får aldrig ta slut. inte heller ägg och mjölk. tonfisk, makrill i tomat och ansjovis bidrar till att man alltid kan ta emot oväntat besök.

hyllorna i vårt kylskåp är av glas. längst ner finns en stor låda för rotfrukter/grönsaker. i dörren finns mindre hyllor av hårdplast, varav en sprack redan första veckan. när man väl har plockat ut alla hyllor och lådor går det ganska lätt att skura ur väggar och golv. men nu kommer vi till det bökiga: att diska dessa hyllor!

dörrfacken får med lite lirkande plats i diskmaskinen. men om jag någonsin får möjligheten att designa en diskbänk, skulle jag göra en extra diskho nedsänkt i diskbänken, bredvid de vanliga. alltså tre stycken hoar bredvid varandra, med en något längre kran än standardmodellen placerad mitt över "slaskhon". denna extra diskho skulle vara 60 x 50 cm stor men bara 10-15 cm djup. över denna ho skulle det vara ett löst rostfritt "lock" (som också kunde användas som bricka) så att man kan använda diskbänken som vanlig avställningsyta när man inte behöver hon.

i denna specialho skulle man alltså kunna diska kylskåpshyllor, plåtar, grillgaller, brickor, stora tårtfat och allt annat som man knappt får ner en kant av i den vanliga diskhon. man skulle dessutom kunna tappa upp lite vatten och lägga saker i blöt när det behövs - och lägga på locket och använda diskbänken under tiden.

jag inser att det ställer till det för diskmaskinsfabrikanterna - men medge att det vore smart!

nu är det mörkt

ute är det strålande vackert, alldeles stjärnklart.

jag har just städat färdigt. i morgon bitti kommer installatörerna som skall justera radiatorerna i lägenheten. det är ju bra om de kommer fram utan att drunkna i damm.

sonen har gått iväg till sin målarkurs.

jag tror jag sätter på en "må-bra-film" på dvd och tar en sväng på motionscykeln. så kan jag känna mig stolt idag också.

staden lagom på kartan

den lilla staden försöker allt vad den kan att profilera sig ute i stora världen.

just idag publiceras en intervju med vår senaste världsartist i rikstidningen svd - han spelar med sitt band på nalen i kväll. lycka till, jacob! han är precis lika snäll som han ser ut, den killen, dessutom klasskompis med dottern r och mågen e på gymnasiet.

dessutom fick jag på företagsfrukosten i morse veta att inget mindre än antikrundan kommer till staden lagom den 29 augusti för att spela in ett program - utvald i konkurrens med flera andra städer ett stenkast från grönköping! pilutta dem!

snart finns vi nog på kartan på riktigt!

dagens grattis

till familjen ibrahimovitz, som fått barn nr 2, en liten vincent.

ja, egentligen i tisdags, men grattis i alla fall. sportintresserad som jag är ... :P

det tar vi en chokladmuffins på!

nej, nu släpper jag taget en stund

i flera veckor har jag varit så himla duktig och ätit en massa frukt och grönsaker. motionscyklat. promenerat.

precis nu orkar jag inte med det. jag blev så otroligt sugen på chokladmuffins, så jag var bara tvungen att baka det. men jag gör dem mindre än i originalreceptet, fryser in dem och tillåter mig inte att ta mer än en om dagen. idag tänker jag göra grönsakssoppa till middag, så det får bli en till efterrrätt. det är hälsosamt. det bestämmer jag!

dagens recept, för 12 stora eller 20-21 normalstora:

4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 dl socker
1 dl kakao
100 gr grovt hackad mörk choklad med hög kakaohalt
(1 dl grovt hackade valnötter om man vill)

blanda allt detta först. rör sedan ihop

3 dl mjölk
1 dl neutral olja
1 ägg

blanda väl, men rör inte för länge, då kan smeten bli seg. fördela smeten i muffinsformar (tips: har du en muffinsplåt, ställ pappersformar i den i stället för att smörja varje muffinsform. muffinsen ser höga och proffsiga ut och är lätta att ta ur plåtformen). fyll inte till mer än 3/4. grädda mitt i ugnen i 200 grader i 25 min (stora) eller 225 grader i 20 min (små).

låt svalna innan de skall ätas.

yummie...!

inte i år heller

har jag lyckats ta död på riktigt alla pelargoner över vintern.

eftersom det finns ett utrymme på vinden som är kallt och ljust, alltså extremt lämpat för övervintring av pelargoner och fuchsia, så måste jag ju övervintra dem där.

så nu har jag varit däruppe och klippt av vissna grenar, samt tagit skott för att fylla ut efter de som faktiskt inte övervintrat. skotten har jag satt i vatten så länge - måste köpa såjord att plantera dem i sedan.

och så har jag vattnat i de krukor som innehåller något levande.

har de levat så här länge så måste de ju få fortsätta leva. en sommar till.

nu har jag skrivit "måste" fyra gånger.

skriv inte ihop!

ibland sticker språkpolisen i mig upp näsan och pockar på uppmärksamhet så till den milda grad så man måste låta honom tala innan han spricker.

under de senaste dagarna har jag i några av våra rikstidningar hittat ett antal exempel på tveksamma hopskrivningar och sammansatta ord som man helst skulle vilja slippa. trots att jag är med i facebook-gruppen sluta särskriv!

vi börjar ju bli ganska härdade i fråga om melodifestivalen. ur en enda artikel hämtas följande: nakenchock, festivalblogg, schlagerdamer, segerrecept, proffstyckare, BWO-smocka, operahårdrock, superflopp 

men i synnerhet på index-sidan på dessa tidningars webplatser flockas uttrycken, som skall få oss att bli intresserade och klicka vidare. fast det blir bara tröttsamt.

från internationella kris- och krigsrubriker finns t ex ett urval: muhammedteckningar, brandattetat,
fredsoptimism

vad sägs annars om taubechatt, vikingvampyr, internetoffer, chefsbyte, barnmatstol, tvåbarnschock, gravidmage

då och då blir det läsarstorm.

här är nog det som tar priset: helgomboom

och bara för det

så strejkade inloggningen till blogg.se, så jag kunde inte blogga mer på en stund. men nu har den slutat tjura.

tittade just på rent hus i tv4 med skräckblandad förtjusning. hur har folk det hemma? och anmäler sig till ett sådant tv-program?

ööörrk... jag är ingen pedant, men så till den grad...

nu skall jag rengöra mitt tangentbord - och det fastän jag aldrig någonsin äter varken popcorn eller ostbågar när jag sitter här!

vårsmaker

olika tycke och smak

ja, smaken är olika, det medges.

jag själv har två smaker som är vår för mig. det är fläder och rabarber.

det här receptet tycker jag ser alldeles utmärkt ut. får väl testa det vid något högtidligt tillfälle.

har jag lagt av?

klockan är snart halv fem och det slår mig att jag inte har bloggat på detta forum idag.

har jag lagt av?

nej, men det kanske är så att jag har ett liv vid sidan av bloggen också!

återkommer!

ibland blir jag så stolt

nyss läste jag på alexandra pascalidous blogg att hon hade samma språkval och samma matteintresse (eller brist på) som jag. typ samma betyg också faktiskt. (undantaget grekiskan, förstås, som jag har kvar!)

annars har vi inte mycket gemensamt.

på en annan blogg hittade jag en länk till de käcka klockorna som tickar omkring på webplatser lite varstans. kul, kul. och de fanns i massor av roliga stilar. klicka på klockan uppe till höger och kolla själv! och försök sedan lägga in den i kodmallen . . . hej och hå! men jag har ju gått kursen i webdesign, så jag ska åtminstone kunna ändra en simpel bloggdesign!!!!

klick fram och tillbaka, skärskådande av kodmallar och sidmallar och plötsligt förstod jag! heureka! (ja, alexandra, en aning grekiska kan jag ändå!)

nu är jag stolt för två saker.

snälla, snälla

kan jag få en ny mobiltelefon?

en billig men bra, med stora lättmanövrerade knappar och stor display?

jag vill bara kunna ringa och sms'a på den. ingenting annat!
jag vill ha min mp3-spelare, min kamera, min adressbok, min anteckningsbok, min almanacka, mina spel, min ficklampa, min diktafon, min videokamera, mitt fotoalbum, mitt tidtagarur, min timer och min miniräknare för sig.

fast det är bra om den fungerar handsfree med min bluetooth.

finns det sådana eller måste det vara så här?

spara eller tjäna

det är det ständiga gnabbet inom vår familj. jag tycker att jag tjänar pengar när jag fyndar något som jag ändå hade tänkt köpa, medan andra i min närhet hela tiden rättar mig och säger "sparar".

idag har jag i alla fall fyndat lite kosmetikaprodukter. och tjänat massor av pengar!

Så här: hårspray 49.50, tjänat 20:-
deo roll on 19.50, tjänat 10:-
mascara 79.50, tjänat 34.50
foundation 109:-, tjänat 40:-

Det är väl roligare att tjäna 104.50 än att spara?

Å andra sidan köpte jag blommor till krukan vid ytterdörren, stora krokus och pärlhyacinter, för 40:-. fast de var också nedsatta i pris eftersom de hade stått lite för länge i mörker, så de var en aning gängliga (inte värre än att de repar sig på ett par dagar!) men hur skall jag räkna då?

luften är fri!

ibland sitter jag och bläddrar lite planlöst bland andras bloggar för att se om det är någon som jag har saker gemensamt med, som jag alltså kunde ha utbyte av att läsa regelbundet. jag har hittat några riktigt bra på det sättet, faktiskt.

desto fler har jag hittat som jag inte står ut med att läsa ett helt inlägg ur ens. tänk att sverige är så fullt av lolitor, kenzor m fl som har ett skriande behov av att dela med sig omkring vad de vill köpa ur h&m-katalogen. . . det finns också en hoper kändis-"spotters" som skriver en massa om kändisar som de ser på stan och kanske umgås med (eller är det i drömmen?). så finns det de som skriver om hur fulla de var under helgen och alla dumheter de och deras vänner gjorde då . . . hm. kul för dem. och det finns ytterst seriösa bloggare som skriver om dagsaktuella händelser och har åsikter om såväl v'ärldshändelser som det som händer runt stugknuten. torra som fnöske, många av dem. nu nämner jag inte ens alla språkliga katastrofer som är fulla av felstavningar och förkortningar så man inte orkar ta sig igenom för det.

kommer att tänka på det gamla ofoget "luften är fri" - ni har säkert gjort det eller blivit utsatta för det när ni var yngre allihopa! när någon på ett synnerligen retsamt sätt viftar med handen framför näsan på en och menar att luften är fri - så länge jag inte slår dej har jag inte stört dej, ungefär.

de där bloggarna jag inte vill läsa viftar framför mig för att få min uppmärksamhet, och om jag vill kan jag läsa dem och reta mig till vansinne på dem. annars kan jag bara strunta i dem och läsa dem som jag har något utbyte av. de finns ju också bland alla miljoners bloggar därute!

samma sak med den här bloggen. tycker du att den är tråkig behöver du inte läsa den - är vi överens om det?

passa på!

ni glömmer väl inte utlottningen från igår? den här bloggen fyller ju en månad idag!

alltså: bland dem som kommenterar idag lottar jag ut något från staden lagom! skriv din e-mailadress så tar jag kontakt.

(vill ni inte kommentera så får jag väl behålla det själv - men det vore väl synd?)

deal or no deal

jag råkade ha tv'n på fyran förut när jag skulle klippa till lite tyg på matbordet.

det var martin timell med deal or no deal.

det slog mig att jag är i samma situation som den där mannen som skulle bestämma i vilken ordning väskorna skall öppnas. hans utvalda väska som skulle bli kvar sist, skulle helst innehålla fem miljoner.

vi sju som har varit/skall åka på intervju för samma jobb har inte pengar i väskorna. vi har oss själva, våra meriter och våra personligheter. vi har ingen aning om vad som döljer sig i de andra "väskorna" eftersom vi inte sett vilka som har sökt. det kan ju vara någon som har mycket mer "innehåll" än vad jag har.

de enda som vet allas förutsättningar är de som intervjuar.

och jag kommer att få vänta ytterligare en vecka i samma spänning som väsköppnarmannen innan jag får veta. det är det som är dealen.

är det jag eller någon annan som är värd fem miljoner?

det går inte alltid på räls

när man läser artiklar som den om kvarts-livs-krisen som jag beskriver nedan slås man av hur benägna vi människor är att ta saker för givet.

först ska man gå ut skolan, sedan skall man träffa någon, skaffa bostad, karriär och sedan skall barnen komma, gärna flicka-pojke eller tvärtom. in på dagis, vidare i bostads- och jobbkarriären. . .

här är ett exempel på att det faktiskt händer att det inte går som man tänkt sig. även i sverige och nu. och även om barnet inte hann födas, så fanns det och var en egen liten person tills det dog. jag tror det är viktigt att sätta namn på barnet och ha en begravning, hur tidigt i graviditeten det än förlöses.

ett barn är ett barn och ingen cellklump.

dagens morgongymnastik

här hittade jag en idealisk grej att börja dagen med - eller hur? ett supersvårt språktest om uttal och ordkunskap.

jaja, man kan ju alltid pröva. det är ju ingen som behöver få reda på resultatet. . .och de små grå kan behöva en duvning!

uppdatering:

5 rätt av 5 möjliga
Tack för din medverkan!

Av de 76505 personer som hittills gjort testet, klarade du dig bättre än 69971 (91%).

pigg & gla', kexchokla'

varken det ena eller andra trots att solen skiner idag igen. för varje dag som går intalar jag mig att det faktiskt blir vår och ljusare tider. kan tyckas löjligt, men jag behöver affirmationer i stora mängder, nu mer än någonsin.

slår upp tidningen och läser första delen av ännu en serie i svd's idag-serie. nu handlar det om ungdomar strax över 20 som drabbas av "kvarts-livs-kris", vilket tydligen är något alldeles nytt. unga vuxna som inte vill kalla sig vuxna riktigt än, som gått ut gymnasiet, kanske jobbat något år och nu inte vet vilken karriär de skall lägga sina 4-5 högskoleår på om de vill ha jobb också, så de kan betala av sina studieskulder.

citat: "allt gungar, och de roller som tiden erbjuder är alldeles för många, alldeles för pretentiösa och alldeles för osäkra. kvartslivskrisaren tycker sig stå helt ensam inför hundratals små och stora beslut som han upplever alla är livsavgörande.

typiskt är också en känsla av otillräcklighet. vad jag än gör kommer jag inte att bli tillräckligt bra, varken i jobbet eller som privat­person. det finns alltid någon annan som är mer lyckad än jag. otillräckligheten framkallar ett slags handlingsförlamning, det spelar ju ändå ingen roll vad jag gör, det kommer ändå aldrig bli som jag vill."
 
skulle detta vara typiskt för 22-åringen? jag tror inte att det är så mycket den fysiska åldern som vilket stadium i livet man befinner sig i. och med den enorma anstormningen av information så får vi ju också alltid veta senaste nytt om alla som är bättre, vackrare och mer lyckade än vi själva i hela landet och världen.

och hur man än planerar, så blir det aldrig som man tänkt sig.

ganska seg

är jag idag, kanske ni har förstått. utifrån min utmärkta statistik-sida så har ni, kära läsare också varit lite segare de senaste dagarna. Nu har ni plötslgt varit bara sådär 7-10 stycken inne på bloggen, från att ha varit uppe i 79 besök för ett par veckor sedan!

men vi tar väl nya tag i nästa vecka, eller hur?

i morgon firar denna blogg en månad, hur ska vi fira det? om jag skulle ta och skicka en liten present till någon som kommenterar under måndagen den 3/3, skulle ni uppskatta det?

jag lottar ut någon liten present från staden lagom, vad får bli en överraskning. skriv in er mail-adress i kommentaren, så tar jag kontakt.

och så var det vasaloppet

och jaa, jag kunde egentligen inte bry mig mindre. men k tycker att det är kul att titta på tv, har alltid gjort, även om han aldrig någonsin skulle få någon ålderskris som skulle yttra sig på det sättet att han måste delta där.

och så var det en norrman som gick och vann! tycker vi att utländska medborgare skall få delta i detta "äktsvenska" jippo? var det inte gustav vasa som slutligen enade sverige till ett rike, även om skåne, jämtland och delar av norrland inte fanns på kartan då? har hört att det är efter hans intåg i stockholm vi firar nationaldag den 6 juni. . .

du gamla, du fria. och så uppmanas tittare och lyssnare att maila/ringa in och säga vad de tycker om årets tävling. eehhh? var inte det melodifestivalen? nu börjar det flyta ihop.

kanske dags att slå ihop allting till en enda stor tävling med gemensam omröstning och telefonväxel. . .

ny dag, nytt väder

vintertröttheten har definitivt övergått i vårtrötthet. eller kan det vara så att vädrets skiftningar med hög- och lågtryck om vartannat frestar på våra stackars sinnen och kroppar, så man bara vill sova?

vi var inte alls speciellt långt från gårda i går. men när vi åkte därifrån vid 19-tiden var det lugnt och regnade inte ens.

jag har alibi!

om en liten stund skall vi åka iväg och vara borta resten av dagen. beräknar att vara hemma någon gång under senare kvällstid.

detta innebär att jag har alibi för att slippa se deltävlingen av melodifestivalen i karlskrona - slippa se om charlotte p verkligen tar sig direkt till globen och slippa se nordman bränna sin häxa på scen.

jag kan läsa om det i tidningen/på nätet i morgon. och höra de låtar jag vill.

yesss!

hur tänkte de nu?

lördag morgon klockan sju. mulet och regnigt, som gjort för att vända på sig och somna om.

plötsligt brakar det loss på hamnplan, ca 50 m från vår husknut. och ännu närmare andras husknutar.

går upp och tittar ut. där befinner sig tre stora maskiner, typ skogs- , som håller på och lastar upp de stora stockar och grenar som legat hela veckan, sedan stormen. mindre grenar och kvistar har de hållit på och plockat med i flera dagar, och det som var kvar var förmodligen för tungt för de mindre maskiner som kommunen har.

de som körde därnere i trekvart i morse var nog inlejda från farmartjänst eller någon maskinfirma. men varför måste de börja kl sju? det är ju inget folk ute och i vägen nu, kl 10, heller!

RSS 2.0