brödrecept

på grund av en diskussion på dn sociala sajten "bloggy" idag publicerar jag här ytterligare ett recept.

denna gång på "enklaste fullkornsbrödet"

du behöver:
1 liter lättfil, ljummen
50 gr jäst
2 dl linfrö, hela
3 dl rostade solrosfrön
13½ dl (850 gr) grahamsmjöl

blanda allt och låt jäsa i 30 min. häll degen i två smorda avlånga brödformar (lägg gärna papper i botten också, så att det släpper lättare!) stt in formarna i kall ugn och sätt ugnen på 200 grader.

grädda i en timme, täck med aluminiumfolie (eller lägg en plåt tätt ovanför bröden) och grädda ytterligare 45 min.

stjälp upp, lägg på galler under bakduk och låt vila tills de är helt kalla innan du skär upp tunna skivor. (vänta gärna till nästa dag)

lyxmüsli

från icas buffé - inspiration för dig som handlar mycket på ica - juni-juli 2008 hämtar jag ett favoritrecept på müsli.

den är jättegod och jag tror inte att den blir dyrare än att köpa färdig, trots att den smakar lyxigt. enkel att göra är den också, och innehåller inget "konstigt".

till ca 15 dl går det åt:
2 dl grovhackad sötmandel
1 liter sportgryn eller havregryn blandat med rågflingor
2 dl rostade solrosfrön (går bra att rosta själv, 175 grader i ugnen några minuter))
½ tsk salt
2-3 msk fruktsocker, råsocker eller honung
1 msk kanel
2 dl vatten
3 msk smör&rapsolja

sätt ugnen på 200 grader. blanda alla torra ingredienser i en bunke.

värm vattnet och blanda med olja (och honung om du använder det). droppa det över grynblandningen och blanda runt.

sprid ut blandningen i en långpanna och rosta i mitten av ugnen ca 30 min. rör om var 10e minut.

låt kallna. blanda ev ner torkad frukt av valfri sort. förvara i burk med tätt lock!

RSS 2.0