saftningstime

sonen, 23, har många charmga vänner. när han är hemma och jobbar på sommarlopvet mellan studierna så dyker de upp här i huset lite då och då. det är kul.
 
ikväll dök en av dem upp just när jag hällt upp årets jordgubbssaft i silduken. han sa att det var länge sedan han var med och gjorde saft och att han inte ens visste riktigt hur man gjorde.
 
nåja, det finns sätt att koka saft och det finns enklare sätt. jag erbjöd mig att ge honom detta superenkla recept som inte går att misslyckas med. skulle vara om man välter ut alltihopa då. det är dessutom den godaste jordgubbssaft som jag har smakat. och bären går att använda efteråt, som sylt i frukostyoghurten eller tårtfyllning!
 
receptet kommer från missvedens jordgubbsodling utanför hjo.
 
4 liter rensade och ev delade jordgubbar (de måste vara fina, ta bort ev dåliga bär!)
3 liter vatten
3 kilo strösocker
1 påse citronsyra (ca 50-60 gram, det gör ingenting om det blir lite mer)
 
lägg bären i ett kärl som rymmer minst 6 liter. koka upp vatten i en stor gryta och rör ner sockret. rör tills det löst sig, låt gärna koka upp så att allt socker verkligen är löst. häll den heta sockerlagen över bären och citronsyran och rör om ordentligt. lägg på ett lock eller plastfolie och låt svalna, ställ sedan så kallt som möjligt (helst i kyl) i 3-5 dygn. 
 
sila i silduk med silställning (köps på närmaste mataffär för några tior om ingen gammal släkting har någon!) och häll upp på rena plastflaskor. frys in, så håller sig saften minst ett år. upptinad saft håller sig i minst ett par veckor (om de blir något kvar så länge!)
 
lycka till, vännen D! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0