solen flödar

över staden lagom och jag har  varit igång och simmat två dagar i rad. tillsammans med andra tanter. männen är i markant minoritet.

nu skall jag gå ut på balkongen och jobba lite. tar med både dator och strykbräda tror jag.

turisterna

har kommit till staden lagom. plötsligt är det köer överallt igen. och slut på vissa varor i livsmedelsaffärerna. företrädesvis tändvätska och flintastek.

vi sitter på vår altan/veranda i skydd av ett enormt syrénbuskage och tjuvkikar på dem. de ser ut på ett speciellt sätt, turisterna. de tittar sig omkring på ett speciellt sätt. de håller sina paraplyer på ett speciellt sätt. de tittar vilka affärer de skall gå in i, var de skall köpa sin glass och på små trädetaljer på våra gamla hus.

vi som bor här tittar rakt fram där vi hastar från punkt a till punkt b. men vi hälsar alltid.

på varandra.

och får vi ögonkontakt med någon turist, så kan det hända att den bevärdigas en nickning också. för vi tycker det är kul när ni kommer!

politik i landet lagom

den här länken behöver ingen kommentar. trevlig midsommar på er allihopa!

hur firar man det här?

igår var det 300 år sedan slaget vid poltava.

hur firade du detta?

jag kom inte på något bra sätt att fira det som var första steget från sveriges ställning som stormakt. steget mot landet lagom, om man så vill.

så jag firade lite lagom svenskt, dvs inte alls...

rabarberparfait

så underbart god blev denna parfait! jag utgick från ett recept på fläderparfait och ändrade lite så att det blev lite magrare, men å, vad gott det blev!

till ca 1,5 liter färdig parfait gick det åt
4 st äggulor
1½ dl socker
ca 1½-2 dl rabarberkompott kokad av endast finskuren rabarber och socker (efter smak) på svag värme - inget vatten!
2,5 dl vispad grädde
2,5-3 dl matlagningsyoghurt (eller turkisk yoghurt)

vispa äggulor och socker till en tjock smet i kokande vattenbad på spisen. tag från värmen och vispa smeten kall, i kallt vattenbad.

blanda i den kalla kompotten och vispgrädden. rör tills det är väl blandat.

frys massan utan omrörning i t ex rund plastbunke eller portionsformar. (lägg ev plastfolie i botten om parfaiten skall stjälpas upp.)

ställ formen i kyl ca 40 min före servering. stjälp upp och garnera med färska jordgubbar eller hyvlad blockchoklad.

solen glittrar

och det doftar nyregnat ute. det är det bästa med sommarregn, när det slutar och man går ut och känner hur det doftar. den doften går inte att buteljera och sälja under ett fint märke!

centrifug

de senaste dagarna har varit en centrifug av händelser och tankar så jag har helt enkelt inte orkat uppdatera denna blogg från den lilla staden lagom.

nu skall jag fösöka bli bättre på det igen.

håll ut!

hotfulla moln

över staden lagom, men nu står balkongmöbeln på plats i alla fall.

meteorologerna hotar med ösregn på fredag när studenterna skall springa ut. hoppas det blir uppehåll åtminstone... det gör ju ingert om det inte är gassande sol.

håller också tummarna för att det är uppehåll i morgon eftermiddag när sonen skall fotograferas ute, i stadsparken!

supergott sommarrecept

studenten nalkas och man vill ju bjuda till "öppet hus". men hur många kommer? hur mycket tårta ska man baka?

något som är jättebra att ha på lut i frysen är min fantastiskt goda fläderblomsparfait. märker man att det kommer fler gäster tar man bara upp en till. jag fryser dem i avlånga limpformar så tar de minimalt med plats i frysen också.

jag har gjort den här på fryst flädersaft mitt i vintern också, det smakar underbart med lite sommar...

ska även testa att göra på rabarber genom att smälta ihop rabarberbitar och socker till en massa, kanske lite citronskal också, och ersätta flädersaften med. finns risk för en ny favorit!

fläderblomsparfait ca 8 port

6 äggulor
1½ dl socker
1 dl outspädd fläderblomssaft
5 dl vispgrädde

vispa grädden och ställ kallt.
vispa äggulor och socker till en tjock smet i vattenbad på spisen. tag den från värmen och fortsätt vispa medan den kallnar i kallt vattenbad.

blanda ner saften och den vispade grädden i äggsmeten.
frys massan i valfri form eller portionsformar. frys minst 8-10 timmar (utan omrörning)

ställ formen i kyl ca 30-40 min före servering. lossa runt kanterna med vass kniv och stjälp upp parfaiten på serveringsfat. garnera med bär, t ex färska jordgubbar, och/eller hyvlad blockchoklad.

snart mitt i natten

den lilla staden lagom börjar komma till ro. det har slutat regna och det doftar som det bara kan göra den 4 juni när alla syréner mm har slagit ut.

finns jag, tro?

alldeles nyss kom ett mail med beskedet att ett mail som jag hade skickat var "deleted without being read".

hur skall man tolka det? jag får mail, alltså finns jag. jag blir "deletad", alltså...

strålande

väder över staden lagom även idag.

eftersom helgen varit så fulltecknad av aktivitet, tar jag förmiddagen off och unnar mig en promenad så länge det varar.

cherrio!!!

tyst och fr...

det finns en passus i den gamla disney-filmen aristocats, där vildkatten har tagit den fina kattmamman med ungar tillbaka till paris och erbjuder dem att övernatta i sin "kvart" med orden "det är inte grand hotel precis, men det är tyst och fr..." varpå en kakafoni av dixielandjazz bryter ut och det visar sig att hans vän scat cat tittat in med sitt gäng.

en viss likhet med denna situation var det här för en timme sedan. jag låg kvar i sängen och hörde på vädret att det skulle bli fint idag också, innan det slår om och blir kallare. eftersom vår uteplats vetter mot nord-ost, av någon anledning, är det bara sol ett par timmar på morgonen. nu måste jag passa på och äta frukost där! tänkte jag.

men precis när jag slår upp dörren brakar det loss. tyvärr ingen jazzorkester, utan en grävmaskin som bryter upp asfalten precis utanför på gatan, kanske fem meter från uteplatsen... har sett att det varit på gång med lagningar på andra ställen i sta'n, och nu skulle de alltså hit. överröstar allt annat, fågelsång och barnaröster.

jag gör iordning frukost ändå förstås, och undret sker: när det är klart, är de också klara, så jag får äta i lugn och ro, bara med någon förbipasserande bil som sällskap.

RSS 2.0