liv och död vid köksbordet

tittar ut på hamngatan och ser solen ösa ner över bilarna som glider förbi. ja, glider, för det finns farthinder ca 20 meter nedanför på gatan och det är inte meningen att man ska köra i mer än 30 km/h genom den gamla stadskärnan. tyvärr är det en och annan som inte har fattat det, utan gasar på så fort de hunnit över bulan. men de flesta lyder så snällt och kör lagom.

tidningen rapporterar ännu en gång om läkaren som "dödat ett barn" och jag kan inte annat än fundera på medias makt att blixtsnabbt ge oss fördomar. när nyheten först kom ut så fick man intrycket att ett gäng beväpnade och uniformerade poliser hade störtat in på astrid lindgrens barnsjukhus, kastat sig över den kvinnliga läkaren, satt på henne handfängsel och flåsat "you're under arrest. everything you say can and will be used against you.." som i en amerikansk deckare. kvinnan skulle gått in till ett sjukt barn, givit det en dos medicin och därmed agerat änglamakerska inför de chockade föräldrarna.

ingenstans stod det som senare kommit fram genom andra medier, att barnet var så svårt sjuk, så föräldrarna hade givit medgivande till att avsluta livsuppehållande behandling, eftersom denna var meningslös. och då en läkares uppgift är att lindra smärta, ger man ofta lugnande och smärtstillande medel i detta läge.

frågan i detta fall rör sig egentligen om huruvida läkaren gav barnet en för stor dos medicin och därvid snabbade på den död som ändå skulle inträffa inom kort. vad är lagom? dessutom lär det inte stå något om detta i journalen, och det är förstås fel.

här är en artikel som verkar vara trovärdig, så här bör gripandet ha gått till.

i går stod en mycket bra krönika i samma tidning. läs den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0