skriv inte ihop!

ibland sticker språkpolisen i mig upp näsan och pockar på uppmärksamhet så till den milda grad så man måste låta honom tala innan han spricker.

under de senaste dagarna har jag i några av våra rikstidningar hittat ett antal exempel på tveksamma hopskrivningar och sammansatta ord som man helst skulle vilja slippa. trots att jag är med i facebook-gruppen sluta särskriv!

vi börjar ju bli ganska härdade i fråga om melodifestivalen. ur en enda artikel hämtas följande: nakenchock, festivalblogg, schlagerdamer, segerrecept, proffstyckare, BWO-smocka, operahårdrock, superflopp 

men i synnerhet på index-sidan på dessa tidningars webplatser flockas uttrycken, som skall få oss att bli intresserade och klicka vidare. fast det blir bara tröttsamt.

från internationella kris- och krigsrubriker finns t ex ett urval: muhammedteckningar, brandattetat,
fredsoptimism

vad sägs annars om taubechatt, vikingvampyr, internetoffer, chefsbyte, barnmatstol, tvåbarnschock, gravidmage

då och då blir det läsarstorm.

här är nog det som tar priset: helgomboom

Kommentarer
Postat av: Anonym fegis

Vad i hela friden är det för fel på nakenchock, festivalblogg, schlagerdamer, segerrecept, proffstyckare, BWO-smocka, operahårdrock, superflopp, brandattentat, fredsoptimism, internetoffer, chefsbyte, barnmatstol, tvåbarnschock, gravidmage och läsarstorm?

Är lagomblogg också ett fulsammansatt ord?

2008-03-06 @ 11:02:18
Postat av: Claes

Hur vet man om ett uttryck ska skrivas som ett ord eller flera?
Det bästa är att uttala uttrycket. Då brukar man höra om ett ord har sammanfattningsaccent och ska skrivas som ett ord, eller om det är en flerordig fras. Jämför:

femton ? fem ton
lättstött ? lätt stött
en storman ? en stor man
en grönsak ?en grön sak
rökfritt ? rök fritt
extraknäck ? extra knäck

Man ska akta sig för att skriva isär ord bara för att de är långa. De kan få en helt annan betydelse. Kassaterminalsystem är till exempel inte detsamma som kassa terminalsystem.
http://www.sprakradet.se/servlet/GetDoc?meta_id=2113#item100600

2008-03-06 @ 11:24:58
Postat av: lagon är bäst

Anonym fegis: du har verkligen fattat!

Claes: i princip är jag för ihopskrivning. det är bara när det blir flera konstruerade ihopskrivningar staplade tätt på varann som det blir tungläst. och i vissa fall nästan skrattretande.

(vi har väl alla hört exemplet "brun hårig sjuk sköterska.")

man kanske kan bjuda på en något längre formulering istället, t ex blogg från festivalen, chatt med taube, matstol för barn, byte av chef. . . i alla fall emellanåt!

2008-03-06 @ 11:34:50
URL: http://lagomblogg.blogg.se
Postat av: lagom är bäst

ber om ursäkt för att min pseudonym blev felstavad ovan! tangenterna sitter för nära varandra. . .

2008-03-06 @ 11:40:37
URL: http://lagomblogg.blogg.se
Postat av: Marre

"Lagomblogg", då? Är inte det lite långt? ;-)

Skämt åsido, särskrivningar är vidriga och måste bekämpas! Kan inte fatta hur man kan få för sig att skriva "kyckling sallad", "barn vagn", "piano bar" etc etc...

2008-03-13 @ 11:10:42
Postat av: lagom är bäst

Marre: jo, det var det jag menade när jag svarade "anonym fegis" ovan - lagomblogg anspelar på att vara ett sådant där modernt, odrägligt ord som man inte fattar varför man skriver ihop, man ska helt enkelt reta sig på det och undra vad det står för egentligen. och läsa min blogg:)

håller fullständigt med dej när det gäller ord som SKA skrivas ihop, som i dina exempel ovan. men alla hopskrivningar blir inte lyckade, och det är där jag menar att man kanske skall minska på rubrikstorleken några punkter och i stället sätta in ett par tecken till, så det blir vettig svenska!

2008-03-13 @ 14:08:10
URL: http://lagomblogg.blogg.se
Postat av: Fredrik

Oj, du är verkligen ute och cyklar. Ihopskrivning och särskrivning är inte en fråga om tycke och smak. Det handlar om enkla och oerhört tydliga regler. I Sverige särskriver vi inte sammansatta ord ? oavsett deras längd eller synbara krånglighet. Därför kan vi göra ord som långfärdsskridskoanalytiker eller produktionsanläggningsöversyn. Så, om någon som är med i en Facebookgrupp som promoverar ihopskrivning tycker att ord ska delas upp ? ja, jisses?

Här är språkregeln för dummies: Om det uttalas som ett ord så är det ett ord. Svårare än så är det inte.

2008-03-29 @ 08:07:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0