lite segt

är det att komma igång idag.

när jag är hemma och inte har en enda tid att passa på hela dagen så samlar sig det som jag har att göra i en enda stor kluns, man vet inte var man skall börja. och så blir man sittande framför datorn med bloggar eller facebook i stället för att ta itu med andra projekt som att tvätta, stryka, baka, sy och klistra in kort från semestern 1998.

jag har i alla fall fått igång en tvättmaskin med mörk 40-graderstvätt. så nu har jag bestämt mig för att baka en omgång av "det enklaste fullkornsbrödet". det är ett superbra recept som tar lite tid men kräver minimal arbetsinsats = perfekt när man går hemma och drar i brun velourdress och pysslar med annat. (eller inte)

receptet hittade den yngre dottern i en tdning för några år sedan, minns inte vilken, men jag delar gärna med mig. vill man ha lite mer smak på brödet kan man tillsätta lite salt, någon msk honung, lite anis/fänkål eller någon annan krydda. det funkar också att byta ut lite av mjölet mot t ex grovt rågmjöl och lättfil mot lättmjölk, om det är det man har hemma.

1 liter ljummen lättfil, 50 gram jäst, 2 dl linfrö, 3 dl rostade solrosfrön och 850 gram (13 ½ dl) grahamsmjöl blandas och får jäsa ca 30 min. fördela i två smorda elelr pappersklädda avlånga formar (1½ liter). sätt in i kall ugn och slå på värmen på 200 grader. grädda i 1 timme, täck med folie och grädda i 45 minuter till.

tips: låt kallna helt, gärna till nästa dag, under bakduk så att inte skorpa blir alltför hård. skiva upp limporna i tunna skivor och frys in i lagom "portioner" efter hushållets behov.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0