nollvision?

idag talar de åter igen på radion om barn som kunnat avvika från sin förskola under dagtid. i uppsala kommun skall man nu "skärpa sina säkerhetsrutiner ytterligare efter vår rapportering" (radio uppland).

i uppsala län kommer 5-10 barn bort från förskolor varje månad. alltså kommer bort. så pass länge att det polisanmäls. i rapporteringen framgår inte i hur många fall barnen kommer tillrätta genom att förskolepersonalen hittar dem, att polisen hittar dem eller att någon annan hittar dem. inte heller hur många som inte kommer tillrätta.

barn i förskolan är mellan 1 och 5 år gamla. de måste ha ständig tillsyn. det skall inte gå att "komma bort" från en förskola! hur lite personal har de? vilka rutiner har de haft tills idag?

jag är tacksam för att jag inte har barn eller barnbarn i en förskola i uppsala län.

under de ca 13 år som jag jobbat som förskollärare, lärare eller personlig assistent på olika förskolor och skolor i kommunen har det aldrig någonsin hänt att något barn har "kommit bort". varken på utflykter eller genom avvikelse från gården. hade det gjort det skulle vi troligen omedelbart sett över våra rutiner, antingen lokalradion hade fått nys om det eller inte.  

nu pågår försök med att göra skolvägen säkrare för skolskjuts-barn genom att förse dem med sändare som talar om för busschauffören var barnen befinner sig.

kanske det är dags att förse de gula säkerhetsvästarna, som många förskolor har skaffat för utevistelser och uflykter, inte bara med reflexer utan även med sändare. barn testar alltid gränser och det kommer alltid att finnas "obevakade ögonblick" hur mycket man än förebygger. kanske man kunde bespara föräldrar och personal mycket oro genom att det kommer ett beep när barnet är mer än 50 meter från den ansvarige vuxne. och bespara samhället kostnader i form av polisutryckningar.

om man nu inte kan anställa mer personal.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0