skillnad på skit och pannkaka

sveriges radio citerar i nyheterna idag en artikel ur dn, som handlar om amerikansk kostforskning.

det konstateras att snabba kolhydrater och animaliskt fett är förödande för hälsan på många sätt. studien är utförd under 20 år och omfattar 85 000 kvinnor i usa.

men det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. snabba, som i vitt mjöl och socker, är alltså inte bra. däremot långsamma, som i bönor och fullkornsmjöl, är tvärtom mycket bra.

fett och fett måste man också hålla reda på. fram med de gamla skolböckerna om mättat, omättat och fleromättat fett - för alla växtfetter är inte fleromättade (ex kokosfett). och animaliskt fett är inte helt igenom dåligt jämfört med alternativen. läs t ex boken "den hemlige kocken", så förstår du.

ååå, nu blir det för mycket igen! finns det något lätt sätt att se skillnad på snabba och långsamma kolhydrater? eller mättat och omättat fett?

att släppa en böna och en snabbmakaron på köksgolvet och säga "först till tröskeln"? att fråga rapsoljan och istret om de vill ha efterrätt?

nä, jag är böjd att strunta i alla expertråd, äta frukt, fullkornsbröd och annat som jag mår bra av, och sticka emellan med pannkakor, en semla eller lite lösgodis när jag känner för det. det mår man nämligen också bra av, om det inte blir alltför ofta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0