i går kväll

tittade jag på fredrik lindströms nya program "vad är en människa" på kunskapskanalen. (det går faktiskt i repris i kväll kl 19 om någon missade det)

två små "gubbar" som i lugn och lågmäld samtalston sitter och småpratar om hjärnan; tänkande och medvetande, vetenskapligt, filosofiskt och med lite smålustiga associationer emellanåt. två fåtöljer och en mycket neutral bakgrund. en bild av hjärnan hos igelkott, apa resp människa samt två bilder på "konsumkassörskor" är det enda som bryter scenbilden. två, högst tre kameror används, varav den ena används när fredrik direkt adresserar tv-publiken och liksom "drar" in oss i samtalet. förklaringar på lite ovana begrepp. ingen lämnas utanför, som vill vara med i resonemanget.

inga reklamavbrott, förstås. det här är public service.

helt otroligt bra tv! man hinner faktiskt följa med i tankegångarna och inse att man kan en hel del om människans kognitiva utveckling och att man själv inte är helt onormal ändå. men det är inget att sitta med hela kompisgänget och titta på och kommentera, för då skulle man nog tappa tråden.

helt osökt kommer jag att tänka på en annan nysatsning av svt i vår. klass 9a. jag såg inte första programmet, men väl det andra. arma ungar! vilken självbild att utgå ifrån att man inte fattar, vilket öde att tro att "det kommer aldrig att hända" att klassen skulle kunna bli bättre, det bara är så i den här skolan, vilken start i livet att gå i nian, ha gått i hela svenska grundskolan och inte ha en aning om vad som är upp och ner på europakartan. . . och vilken fruktansvärt kränkande känsla för de lärare som blev bortplockade och ersatta med "superpedagogerna" som nu skall göra underverk i klassen på bra fyra månader! var finns de under tiden? på kryssning i bahamas?

nu är det förstås omöjligt, men lek med tanken att göra en "cross-over" mellan dessa båda program. sätt ungarna en och en framför en ruta med stillsam undervisning med mycket rum för reflektion och låt tankarna bara sjunka in och fortsätta av sig själva. det kanske räcker med en kvart långa avsnitt att börja med, de skulle nog klättra på väggarna annars. de är ju vana med "mtv-klipp" på högst 1½ minut i vanliga ungdomsprogram.

håll med om att det vore ett intressant experiment!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0