belgrad brinner

i ekot på p1 i morse berättade ett ögonvittne om protestaktioner mot kosovos självständighetsförklaring.

det har hållits både fredliga och våldsamma protestdemonstrationer, och det är lätt att sitta här i säkerhet långt därifrån och säga vilket som är bäst. man förstår ju att människor är frustrerade, även om det också finns människor som är otroligt lyckliga för att dagen äntligen har kommit.

det som är så onödigt är att det finns en svans av människor som, vad som än händer, vad det än demonstreras för eller emot, om det är fel fotbollslag eller stora politiska toppmöten, ser en anledning till att själva bidra till lite "action". de flesta av dessa har troligen ingen aning om varför de är ute, bara att man kan plundra och bränna av en "legitim" anledning. det finns exakt en sådan träffande karaktär i den tecknade filmen rädda jimmy (bland alla andra överdrivet schabloniserade karaktärer i den filmen).

ögonvittnet i ekot berättade om systematisk plundring längs en av serbiens huvud-affärsgator, och om hundratals skadade. förutom brandhärjade ambassader, då. han beklagade effekterna detta nu skulle få både för serbien och det nya kosovo. samarbetspartners i omvärlden drar öronen åt sig - både handelsutbyte och politiskt utbyte. valutan sjunker i värde. arbetsmarknaden blir ännu osäkrare. ett medlemsskap i eu är mycket mera avlägset än bara i förra veckan.

antingen man är serb, kosovan eller något annat så måste man väl hålla med om att sådant här är förskräckligt onödigt! hur mycket kostar det inte att bygga upp och fixa till alla affärer och att vårda skadade på sjukhus + det de själva förlorar på att inte kunna jobba när de blivit skadade. många, många drabbas fast de just inte gjort någnting.

eu-toppmötet i göteborg är inte alltför avlägset. de flesta av oss minns väl krossade skyltfönster, uppbrutna stensättningar och kringslängda utemöbler från restauranger - och hur lång tid det tog att "städa upp".

när skall människor kunna sitta ner och tala med varandra?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0